cultura

Barcelona obrirà el centre d'art a la tardor

El centre d'art contemporani de Barcelona s'obrirà a l'octubre dins la nau central de la Fabra i Coats –en un espai d'uns 600 m²–, que també a la tardor s'erigirà en el vaixell almirall de les fàbriques de creació de la ciutat. El centre d'art, una petita peça en aquest immens equipament destinat a servir als creadors de totes les disciplines, s'inaugurarà amb una exposició de performances comissariada per David G. Torres. La mostra farà interactuar el treball de dotze artistes de diversos orígens i generacions (dels noranta fins avui), amb la idea de contrastar actituds i intencions a l'entorn de la pràctica de la performance.

El centre d'art de la Fabra i Coats, molt discutit en el sector per la seva situació i el seu concepte, s'obrirà sense director –el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, sosté que no es nomenarà fins que no estiguin habilitats els 2.500 m² que ha d'acabar tenint el centre d'art, un cop afegits altres espais de l'antiga fàbrica tèxtil, i això no passarà abans de tres anys–, i sense la taula curadora que ha de fer la selecció dels projectes artístics de cada temporada. La Generalitat i el consistori destinaran un 600.000 euros anuals, a parts iguals, per fer funcionar el centre.

Fins a l'estiu del 2013, s'han programat dues mostres (la de Torres i una altra) que no es regiran per aquesta taula comissarial –que estarà formada per dos representants del Macba, Bartomeu Marí i Carles Guerra; dos de l'Icub, Adrià Gual i Llucià Homs; un del Consell de Cultura, probablement, Daniel Giralt-Miracle; un de la Generalitat, Conxita Oliver; i un setè professional que serà escollit pel ple del Consell de Cultura.

A la tardor s'inaugurarà el centre d'art i també tota la maquinària de la Fabra i Coats, concebuda per ser una gran fàbrica de creació “versàtil, oberta i sensible”, segons remarca Ciurana, a les problemàtiques d'avui dels creadors. El projecte de la Fabra i Coats no està acabat, ni de molt –s'han rehabilitat i equipat 6.500 dels 12.000 m² que té–, però el consistori està impacient per obrir-lo. De fet, fa algunes setmanes que ja hi ha activitat –algunes entitats tenen taula, companyies teatrals assagen pel Grec, etc.–. En el context actual, els creadors tampoc no poden esperar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.