cultura

literatura

130 obres presentades als premis literaris de Girona

El certamen literari sorteja la crisi i manté la dotació econòmica per a cadascun dels guardons, els quals es faran públics el 27 de setembre que ve durant la festa que es farà a l'Auditori de Girona

Havent finalitzat el termini de presentació d'originals que aspiren a les diferents categories dels premis literaris de Girona, que convoca la Fundació Prudenci Bertrana, s'ha registrat, respecte a l'any passat, un petit augment en el nombre total de candidatures, passant de 124 a 130 obres. Destaca que, en plena crisi econòmica, aquest certamen literari, un dels principals en llengua catalana, ha aconseguit trampejar el temporal i mantenir no només el nombre de guardons sinó també la dotació econòmica per a cadascun d'ells.

Així, per al 45è premi Prudenci Bertrana, la joia de la corona i un dels més ben dotats del país amb 42.000 euros, hi aspiren 32 novel·les. Paradoxalment, no és el premi amb més candidatures, un honor que té el Miquel de Palol, que en la seva 35a edició té 43 originals rebuts per a una dotació econòmica molt més minsa: 2.400 euros.

Pel que fa al 33è Premi Carles Rahola d'Assaig –dotat amb 6.000 euros– la xifra ha augmentat considerablement respecte a l'edició anterior i s'han presentat 13 propostes. I quant al Ramon Muntaner de literatura juvenil –amb un premi de 7.500 euros– són 12 les obres que aspiren a guanyar-lo. El premi Cerverí de lletres de cançons editada, un guardó organitzat per Catalunya Ràdio, Vilaweb i Enderrock que ja ha arribat a la 17a edició, hi aspiren lletres com les de Jennifer d'Els Catarres, El dubte de Mazoni, L'última ressaca de Mishima o Una altra galàxia de Pastora. Aquest premi l'adjudicarà el públic per votació popular. Finalment, pel que fa al 12è Premi Lletra de Webs de Literatura Catalana, s'està comprovant que els webs presentats reuneixin les condicions.

D'entre els 130 originals, alguns són provinents dels Estats Units, París o Grècia. “Malgrat hi ha creadors que estan fora, no obliden els premis”, va afirmar el president de la fundació, Esteve Vilanova, que va recordar que “l'únic límit” és que l'obra estigui escrita en català.

Ara, el jurat haurà de llegir les obres i arribar a un veredicte que es coneixerà el 27 de setembre en una entrega de premis que es farà a l'Auditori de Girona. Entre el jurat, hi ha un relleu significatiu perquè el darrer guanyador del Bertrana, David Cirici, ocuparà el lloc del desaparegut Emili Teixidor.

LA DATA

27.09.11
És el dia que tindrà lloc la festa de proclamació dels premis literaris, a l'Auditori de Girona.

Més solidaritat i millor patrocini

Enguany, els premis literaris de Girona també tindran una vessant solidària. El president de la fundació, Esteve Vilanova, va explicar que durant el tradicional sopar del dia de l'entrega de premis continuarà essent gratuït però que es farà una recol·lecta entre els comensals. L'objectiu és destinar aquests diners al Banc dels Aliments. Vilanova també va voler destacar que han aconseguit mantenir l'aportació econòmica per als premis gràcies a la generositat d'alguns patrocinadors, com ara Endesa, que hi ha aportat 18.000 euros. “És d'agrair en temps així que incrementin la col·laboració”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.