cultura

Contra les cordes

Convulsió profunda per la pujada de l'IVA en el sector de la cultura, que busca fórmules tant per combatre la decisió de Rajoy com per sobreviure en el futur

“La pujada de l'IVA pot ser un error de tal calibre que pot ser que no tingui solució”

Convulsió profunda en el món de la cultura. L'increment dels productes del sector del 8% al 21% ha posat contra les cordes els empresaris del cinema, el teatre i els concerts, immersos aquests dies en una munió de reunions i telefonades per determinar, d'una banda, quines accions de protesta realitzen i, de l'altra, sobretot, com refan els seus plans de futur immediat.

Els promotors de concerts catalans, després de tot un cap de setmana de correus electrònics, tenien prevista ahir una primera trobada. La plataforma Prou Retallades a la Cultura es reunirà dijous. A Madrid, d'altra banda, ahir al vespre, les federacions d'empresaris més importants de l'Estat van decidir unir-se per exigir conjuntament al govern de Rajoy que l'activitat cultural continuï amb el tipus d'IVA reduït del 8%. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va recordar ahir que la mesura significa un greuge doble per als catalans, i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), per la seva part, va expressar el seu rebuig a “totes les mesures inspirades en una concepció de la cultura com un luxe prescindible o com un aspecte marginal de la societat”. Tanmateix, el ministre espanyol d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, es va limitar a instar els sectors culturals afectats a “absorbir una part” de l'increment, de tal manera que les conseqüències de l'augment no recaiguin exclusivament en la butxaca dels espectadors. Els empresaris, però, no deixen d'insistir aquests dies que el preu de les entrades per als espectacles que organitzen estan al límit i és inassumible un augment.

Hi ha teatres que veuen l'increment desproporcionat de l'IVA com un reclam per comprar les entrades de mitja temporada i no haver d'assumir la pujada de l'IVA, el dia 1 de setembre, però a banda d'això no es veu manera d'evitar que, finalment, la pujada acabi fent-se notar de valent en les economies dels espectadors. En el terreny del cinema, Santiago Lapeira, president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, assegurava ahir que “la pujada de l'IVA pot ser un error de tal calibre que pot ser que no tingui solució, fins i tot quan previsiblement aquest govern hagi de deixar de governar”. Finalment, promotores com la barcelonina Doctor Music van difondre un comunicat de l'Associació de Promotores Musicals d'Espanya en què s'alerta que l'Estat perdrà competitivitat com a destí d'esdeveniments musicals, tant de festivals que arrosseguen milers d'espectadors i generen una gran activitat econòmica com de petits esdeveniments.

Àngel Sala Director del Festival de Sitges

“L'augment de l'IVA, fora de tota lògica, produirà una altra onada de desercions a les sales de cine”

El director del Festival de Sitges, Àngel Sala, manifesta que “l'aplicació d'un IVA fora de tota lògica al sector de l'exhibició provocarà una altra onada de desercions de les sales, amb una baixada sistemàtica en recaptació de tot tipus de productes”. Segons Sala, les grans superproduccions “continuaran el seu descens vertiginós en territori espanyol provocant una gran desconfiança de Hollywood cap a la viabilitat del mercat espanyol”. Sala també creu que en sortirà afectat l'emergent talent, que “s'hauran de plantejar la disjuntiva de l'exili”.

Ferran Mascarell Conseller de Cultura

“Sembla que el que es vol és pràcticament la desaparició o posar en dificultats el món cultural”

Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el govern espanyol “vol pràcticament la desaparició o la dificultat del món cultural”. El titular de Cultura creu que la mesura crea un doble greuge: als creadors i a Catalunya. “En el cas català, això té com a contrapartides que cap d'aquests recursos retornen a Catalunya”. Per Mascarell, “la mesura és desproporcionada, desmesurada i desconsiderada amb el sector cultural”. “Estic esperant veure quines decisions prenen com a col·lectius i els acompanyarem perquè és l'única cosa que malauradament estic en condicions de fer ara mateix.”

Joan Maria Gual President de l'Associació d'Actors i Directors

“És una declaració de guerra: atempta contra la capacitat crítica de la societat”

Per ara, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, (AADPC) no ha previst cap acció concreta. Ahir a la tarda, preparaven un comunicat de rebuig. Sí que plantegen sortir en grup a la manifestació de dijous, convocada per CCOO i UGT, (el sector cultural quedarà a les set de la tarda a les portes del Teatre Borràs) per fer evident la queixa d'aquest augment. Pel president de l'AADPC, Joan Maria Gual, només es troben “raons de força”. Dijous, també hi ha prevista una reunió en la plataforma Prou Retallades a la Cultura que podria preveure una agenda de protestes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.