cultura

No massiu a l'IVA cultural

Treballadors, empresaris, creadors i consumidors surten al carrer per expressar la seva ràbia i indignació

Moltes cares conegudes
del món de l'espectacle van afegir-se a la concentració

En una intensíssima jornada de mobilitzacions, el món de la cultura catalana va voler ocupar ahir al vespre una parcel·la de reivindicacions pròpia. I no per desmarcar-se de la societat (“nosaltres també som ciutadans”, exclamava Pere Camps, l'ànima del festival Barnasants), sinó justament per fer-la còmplice d'una causa comuna i per conscienciar-la de la clatellada que ha rebut el sector amb la pujada “inassumible” de l'IVA, que a partir de l'1 de setembre s'alçarà fins al 21%.

La convocatòria, massiva –contradient el tòpic que la gent de la cultura té poca capacitat de mobilització–, va tenir lloc davant del Teatre Borràs, tot i que a mesura que va avançar el vespre es va anar estenent com una taca d'oli fins a la plaça d'Urquinaona i més enllà. Centenars de persones van respondre a la crida en el que va ser una comunió mai vista entre gent de l'espectacle (la majoria) i de la cultura (ben representada), insòlita entre empresaris i treballadors del sector, i d'altra banda molt lògica entre creadors i consumidors. I és que a tots els afectarà el fort increment de l'IVA cultural.

Diluïts en la gran massa de concentrats, les cares més conegudes dels mons de l'espectacle i la cultura no dissimulaven la seva ràbia pel que titllen de “salvatjada”. “Volen enfonsar-nos premeditadament. Fa un tuf de venjança que espanta”, criticava el cineasta Antoni Verdaguer. Prop seu, la fotògrafa Pilar Aymerich, concentrada però també exercint la seva feina, es queixava amb amargor: “És normal el que està passant avui aquí, havíem de sortir tots al carrer i dir prou”.

El sector tem el pitjor: destrucció de llocs de treball, festivals que hauran de rebaixar la qualitat, tancament de sales... Alberto Guijarro, el director del Primavera Sound, té fet un càlcul demolidor: “A nosaltres l'augment de l'IVA ens suposa una càrrega de mig milió d'euros més. No ho podem fer repercutir en el públic, ho haurem d'assumir nosaltres. Com? No ho vull ni pensar”.

Amb el crit de “la cultura no és un luxe”, a la concentració s'hi van sumar els actors Àlex Casanovas, Josep Julien i Pau Miró; el dibuixant Miguel Gallardo; el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, i el director del Mercat de les Flors, Cesc Casadesús, entre molts altres.

Com esquivar l'impacte en les institucions públiques

En espera d'examinar amb lupa “la lletra petita” de la nova fiscalitat, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, està decidit a buscar fórmules per esquivar l'impacte de l'augment de l'IVA en les grans institucions culturals públiques. Com? Ahir va avançar alguna cosa als responsables d'aquests centres (Liceu, MNAC, Mercat de les Flors, Palau de la Música, Macba, l'Auditori, el TNC i el Teatre Lliure) en el decurs d'una reunió que va durar dues hores. La idea de Mascarell és estudiar i valorar seriosament un canvi en el règim jurídic d'alguns equipaments culturals. És a dir, els que ara estan gestionats com a societats mercantils (per exemple, el TNC) passarien a estar-ho a través d'una fundació (com ja funciona el Lliure), ja que els garantiria un marc legal més favorable. Mascarell organitzarà més sessions de treball per analitzar-ho conjuntament, i amb vista al setembre es prendran decisions en ferm.

La d'ahir va ser la segona trobada que el conseller manté amb el sector per compartir les seves inquietuds. Dimarts va tenir una reunió amb el món de l'empresariat cultural.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.