cultura

Josep Ligorred

Arqueòleg

“El calendari maia vaticina un canvi, però en positiu”

Arqueòleg i professor nascut a Manlleu però que des de fa 19 anys treballa al municipi de Mèrida, al Yucatán, com a cap de Patrimoni Arqueològic i Natural. Avui parlarà a Arenys de Munt sobre la cultura i el calendari maia
El 21 de desembre hem de patir o no?
No hem de patir per res perquè no s'acabarà el món. O com a mínim no serà perquè ho va predir el calendari maia, que es limita a explicar que un dels seus grans cicles arriba a la fi i en comença un altre.
Faci-me'n cinc cèntims
El calendari maia és solar i cíclic i es repeteix cada 52 anys maies amb uns càlculs extremadament ajustats sobre la base del número 20. Conté tres diferents comptes de temps que transcorren simultàniament: el compte sagrat o Tzolkin, de 260 dies; el compte civil o Haab, de 365 dies, i el compte llarg, de 144.000 dies. És aquest últim cicle, que va començar el 13 d'agost del 3114 aC, el que finalitza el proper 21 de desembre.
Però el calendari vaticina canvis
Cert, però uns canvis vinculats a la relació de l'home amb la natura. D'un nou equilibri i d'una nova convivència que ens fa molta falta. Un canvi en positiu on caldrà replantejar-se les prioritats i canviar els actuals sistemes econòmics, socials i culturals que s'estan esgotant.
I d'on sorgeix la interpretació catastròfica?
D'una barreja de tot i d'una lectura poc fonamentada. El món pateix grans desastres que es coneixen al moment i per a molts és la justificació perfecta per demostrar que arriba el final.
Se n'ha parlat molt, però es coneix bé la cultura maia?
S'han fet grans avenços en el segle XX i importants descobriments arqueològics que hi han ajudat, però estem parlant d'una civilització de més de 3.000 anys i queda molta feina a fer.
Una cultura, a més, que continua ben viva
Actualment hi ha uns set milions de maies que viuen a cinc estats –Mèxic, Belize, El Salvador, Guatemala i Hondures– i que han mantingut en bona part els seus costums i les seves tradicions i que parlen una trentena de llengües, de les quals el maia iucateca és la majoritària.
Vostè està molt vinculat a la petjada catalana a Amèrica Central, Mèxic i el Carib, a través dels casals catalans. Hi veu paral·lelismes, entre les dues cultures?
Malgrat les diferències que hi pot haver, és cert que catalans i maies partim del respecte envers l'altre, en part perquè ens hi veiem reflectits com a comunitats petites que han hagut de lluitar molt per conservar la identitat, sobretot cultural. Ara també ens uneix la voluntat de ser reconeguts, de fer-nos visibles en un món que tendeix a unificar-ho tot.
L'Indiana Jones ha fet molt de mal a la professió?
Ja li agradaria, a l'Indiana Jones, disfrutar tant de la feina com ho fem els arqueòlegs de debò! Ens atrau el passat, perquè ens fa sentir bé amb nosaltres mateixos. A mi m'apassiona. Es nota?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.