cultura

Tadeu viatja pel món

La coproducció catalana ‘Les aventures de Tadeu Jones' s'estrenarà demà als nostres cinemes i el 14 de setembre arribarà a més de 2.000 pantalles xineses

“No volia condemnar el personatge al gènere de la paròdia”, diu el director

El barret i el nom no enganyen: Tadeu Jones va néixer l'any 2001 com un heroi d'acció inspirat en Indiana Jones. El seu creador és el cineasta Enrique Gato, un animador que aleshores treballava en el món del videojoc, i que ara, amb 35 anys, debuta com a director del seu primer llargmetratge d'animació, Les aventures de Tadeu Jones. Demà s'estrena als cinemes catalans en versions catalana i castellana.

La pel·lícula ja té garantida la distribució a trenta països, i tindrà la primera estrena “massiva” d'una producció estatal a la Xina. El productor gironí Edmon Roch, un dels responsables del film, ens explica que l'estrenaran al país asiàtic “com una pel·lícula americana gran, com passa amb les de Pixar, Dreamworks o El caballero oscuro, amb més de dues mil pantalles”. Qualifica la reacció internacional d'“extraordinària”, i destaca que a Rússia “serà una de les pel·lícules de Nadal”, i que també s'estrena en importants mercats com Anglaterra, França, Itàlia, Alemanya... Les dades són més significatives si es té en compte que ha costat uns 8 milions d'euros (Brave n'ha costat 147 i Madagascar 3, 115). De moment no està tancada la distribució als Estats Units, però no ho descarten.

L'origen de Tadeu

Enrique Gato, cineasta nascut a Valladolid i instal·lat a Madrid des de fa temps, ens explica que la idea original en crear Tadeo Jones “era barrejar la comèdia i l'acció, perquè no és una paròdia d'Indiana Jones. Després d'un parell d'esquetxos, vaig veure que tenia potencial per fer una història i vaig fer un primer curtmetratge”. En va acabar fent un altre, i els dos han estat guardonats amb el Goya i amb molts altres premis. Insisteix que Tadeu no és una simple caricatura d'Indiana Jones (“no volia condemnar el personatge al gènere de la paròdia”), i, en tot cas, només es titula Tadeo Jones a Espanya. L'estrena internacional es fa amb el títol anglès (la versió original), Tad, the lost explorer (Tad, l'explorador perdut).

Les aventures de Tadeu Jones té com a protagonista un paleta somiador que és confós amb un famós arqueòleg i s'embarca en una expedició al Perú, a la recerca d'una mítica ciutat inca perduda. Una bonica noia (Sara), un lloro mut i el seu gos Jeff l'acompanyen a l'aventura, en què s'ha d'enfrontar a una malvada corporació de caçadors de tresors.

Segons Enrique Gato, “un dels principals objectius és que la gent no en surti defraudada, que es trobi cinema d'aquest gènere amb tots els elements: acció, comèdia i els tipus de personatges que hi solen aparèixer”. S'ha inspirat en tot tipus de cinema d'aventures, però destacaria “el més modern, com Indiana Jones o Tomb Raider, pel tipus de narrativa i ritme visual cap al qual ha evolucionat el gènere els darrers anys”. “Les pel·lícules clàssiques són de digestió més lenta –afegeix–. El públic infantil està acostumat a la immediatesa, a consumir coses ràpides, a no perdre el temps.”

La pel·lícula es va concebre en 3D, però en els quatre anys que ha durat la producció el panorama ha canviat, i el nombre de còpies en 3D, de les 450 que s'estrenen a tot l'Estat, serà menor que les de 2D. “No és imprescindible veure-la en 3D –diu el director–, però afegeix una capa addicional molt interessant.” Pel que fa a la versió estrenada (l'original és en anglès), s'exhibirà en català a les ciutats grans i a tot el territori. “Tothom tindrà una versió en català a la vora”, assegura Edmon Roch. Però a Catalunya hi haurà també moltes còpies en castellà. La llengua de cada còpia depèn de Paramount i dels exhibidors.

La pel·lícula ha estat produïda per Telecinco, les productores catalanes El Toro Films (de Jordi Gasull) i Ikiru Films (d'Edmon Roch), i per Lightbox Entertainment, del mateix Enrique Gato. Si la cosa va bé, ens explica el director, Tadeu Jones “té dues, tres o set pel·lícules; ja tenim algunes històries candidates, però esperarem a veure si té prou suport del públic”. Se sabrà a partir de demà mateix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Les aventures de Tadeu Jones

«Les aventures de Tadeu Jones»

Gènere: Animació
Direcció: Enrique Gato.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]