cultura

Aquells dos dies infernals

Michael Connelly guanya la sisena edició del premi RBA de novel·la negra

Connelly pensa que la situació social actual és similar a la que hi havia el 1992 a Los Angeles

Per a un barceloní, el 1992 evoca les olimpíades. Per a un resident a Los Angeles, és l'any de la violenta revolta que durant dos dies va convertir la ciutat en un infern. I aquests fets són la base de La caixa negra, la novel·la amb què el reputat escriptor Michael Connelly ha guanyat la sisena edició del cada cop més prestigiós premi RBA de novel·la negra.

L'obra de Connelly, protagonitzada com 19 més pel detectiu Harry Bosch, va ser la triada pel jurat entre les 217 presentades. “Moltes, d'Espanya, però també de l'Amèrica Llatina, els Estats Units, el Japó, Itàlia i Alemanya, entre altres països”, va comentar Joaquim Palau, director general d'RBA.

Lorenzo Silva, en nom del jurat, va celebrar que es consolidi “un premi dedicat a la novel·la negra i que rebi originals de tanta qualitat”, perquè “La caixa negra és una obra perfecta en tots els sentits: estructura, diàlegs, personatges, reflexions...”.

L'obra té dos plans narratius, un el 1992, durant la revolta a Los Angeles, i l'altre en l'actualitat, en què Harry Bosch ha de reprendre la investigació d'un dels molts assassinats comesos, i no resolts, durant aquells dos dies. “A banda de la part més de novel·la clàssica hi ha l'aspecte d'anàlisi d'aquells fets i, sobretot, la pregunta de si avui es podrien repetir a qualsevol lloc del món”, va declarar Connelly, que el 1992 feia 15 anys que era periodista de successos a Los Angeles i que aquells dos dies va patir per la seva vida.

Al principi de la roda de premsa, l'intèrpret va tenir un divertit lapsus i va anomenar el personatge de Connelly “Harry Potter”. “Tant de bo ho fos”, va dir l'autor amb simpatia, tot i que aparenta ser un home més aviat seriós. I aquest “tant de bo” el diu un autor que ha venut 55 milions d'exemplars de les 25 novel·les que ha publicat en 39 idiomes. Poca broma. A més ha rebut tota mena de premis, la majoria honorífics, entre els quals el Pepe Carvalho del 2009. “I això que no acostumo a presentar-me a premis, però aquest cop estava especialment orgullós del resultat i vaig escoltar els consells del meu editor.”

Michael Connelly (Philadelphia, 1956) sembla més satisfet d'agradar a uns lectors que viuen a 9.000 quilòmetres d'on ell escriu i ambienta les seves novel·les que dels 125.000 euros del premi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.