cultura

L'epicentre del 2014

El Born Centre Cultural, que acull el jaciment del barri destruït el 1714, obrirà l'11 de setembre del 2013 per donar el tret de sortida als actes del tricentenari

El Born, que havia estat el mercat central de fruites i verdures de Barcelona, en ple barri de la Ribera, amagava al subsòl tot un barri, amb cases, palaus i carrers, que van ser destruïts arran de la desfeta del 1714. El 2002 les obres per fer-hi la Biblioteca Provincial van fer aparèixer el barri, un gran jaciment i importantíssim des del punt de vista arqueològic i històric, i, a més, de gran valor simbòlic. Només un detall: les autoritats castellanes van obligar els mateixos propietaris a enderrocar el poc que quedava de les seves cases.

La forta polèmica sobre si s'havia d'haver continuat el projecte de la
biblioteca o si s'havia d'aprofitat per construir un centre sobre la memòria dels fets del 1714 queda completament diluïda quan (ara ja sí) l'equipament està pràcticament enllestit i ja mostra una part del seu esplendor.

Ja en la fase d'arquitectura interior i de museografia, tot va pel bon camí perquè d'aquí a un any, l'11 de setembre del 2013, el Born Centre Cultural pugui obrir les portes al públic. L'acte d'inauguració engegarà les activitats del tricentenari del 1714, que s'allargaran tot un any i que estan organitzant els periodistes Toni Soler i Miquel Calzada. Així ho van anunciar ahir l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. I el Born serà l'epicentre de tota la commemoració.

Què és el que el públic es trobarà quan entri al Born? Un espai que farà de corredor cobert entre el passeig del Born i el parc de la Ciutadella, des d'on serà possible veure el jaciment des d'una balconada. Aquesta serà una opció totalment gratuïta
i oberta a tothom.

Amb la compra de l'entrada, que tindrà un preu molt assequible, es tindrà accés a les exposicions permanents i temporals i a la visita al jaciment en grups que no superin les 25 persones.

En l'exposició permanent es mostraran en una gran vitrina 1.500 dels 3.500 objectes trobats en les excavacions. Hi ha de tot: des d'objectes de vaixella fins a joies i rellotges, passant per les bombes.

La primera mostra temporal, que obrirà el desembre del 2013 i serà comissariada per Francesc Xavier Hernández i Albert García Espuche, tractarà sobre el setge de Barcelona i la vida quotidiana durant aquell període, que va durar més d'un any. El subtítol de la mostra reprodueix el significatiu lema que era present a les banderes de les unitats militars que defensaven Barcelona: Donec perficiam (Fins a aconseguir-ho!).

Una de les quatre sales per a activitats, de 600 metres quadrats cadascuna, serà polivalent i s'hi faran activitats, des d'espectacles infantils fins a teatre i dansa. També s'està estudiant que les entitats del barri puguin utilitzar-la. A la quarta sala hi haurà la llibreria i la cafeteria.

Quim Torra, primer director

L'Ajuntament de Barcelona, impulsor del projecte del Born, ha triat una persona de la casa, el gerent de Foment de Ciutat Vella, Quim Torra, per ser el primer director de facto del Born Centre Cultural. Torra haurà de compaginar els dos càrrecs, i ha assegurat també que no deixarà la seva activitat més privada com a editor de l'editorial A Contravent. El nomenament de Torra ha sorprès, però no és el primer cop que en els últims temps l'Ajuntament barceloní tria un perfil de gestor i de dins per a un càrrec semblant. Al Born hi ha estat vinculat des de l'aparició del jaciment l'historiador Albert García Espuche, que continuarà sent el comissa-ri científic del projecte.

Torra, amb un discurs
entusiasta, recorda que el que mostrarà el Born està ple “d'èpica i emoció”.

La inversió total de les obres del Born arribarà als
84 milions d'euros. Segons Torra, el manteniment anual del centre no superarà la quantitat d'1.200.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.