cultura

Anatomia amb Grey

La trilogia ‘Cinquanta ombres d'en Grey', de l'autora britànica E.L. James, supera els 50 milions de llibres venuts a tot el món i crea un ‘boom' de literatura eròtica

“En el món que descriu hi ha molt de les fantasies sexuals més comunes entre les dones”

“És un fenomen global des que es va publicar als Estats Units.” L'editora en català (Rosa dels Vents) i castellà (Grijalbo) de Cinquanta ombres d'en Grey, Ana Liarás, resumeix així les dimensions de l'èxit d'una trilogia que ja supera els 50 milions d'exemplars venuts, un milió dels quals són de l'Estat espanyol i, només en català, 100.000 llibres.

Les xifres a casa nostra tenen a veure amb el fet que va ser el tercer país on es va publicar, després dels Estats Units i Anglaterra, gràcies a la rapidesa i a la cintura de Liarás a l'hora de detectar un fenomen que primer es va produir a través d'una edició digital a Austràlia.

Cinquanta ombres d'en Grey narra la tòrrida història d'amor d'Anastasia Steele, una estudiant universitària provinciana, de 21 anys i verge, amb Christian Grey, un multimilionari guapo, elegant, dominant i cultivat. Un dels secrets de l'èxit és la combinació d'història romàntica i sadomasoquisme –sense traspassar certs límits–. Segons explica Ana Liarás a El Punt Avui: “La novel·la romàntica té un públic limitat, i l'eròtica també. L'encert d'aquesta trilogia ha estat combinar els dos gèneres d'una manera atractiva, i així no arriba a un públic o a l'altre, sinó al gran públic.” Un gran públic femení, això sí. “Semblaria, segons expliquen els sexòlegs –afegeix Liarás–, que en el món que descriu hi ha molt de les fantasies sexuals més comunes entre les dones, s'hi veuen reflectides. Es tracta d'una trilogia escrita per una dona [E.L. James, una executiva de televisió britànica], pensada per a dones, narrada en primera persona per una dona i que reflecteix les fantasies de les dones.”

Tot i així, segons l'editora, “ara el comencen a llegir també els homes, curiosos per saber què és el que llegeixen les dones de manera tan obsessiva”.

Tendència al gènere

El cas és que, tot i que no ha estat elogiat precisament per la seva qualitat literària, les vendes multimilionàries han provocat un fenomen similar al de la trilogia Millenium amb la novel·la negra nòrdica. “Ja ha creat una tendència –assegura Ana Liarás–. Des que vam comprar els drets al març, la novel·la eròtica ha passat de ser un gènere minoritari a omplir les llistes de best sellers dels EUA i la Gran Bretanya; potser hi ha set títols eròtics entre els deu primers.”

El fenomen també ha traspassat fronteres entre disciplines. La setmana passada es va editar a casa nostra la banda sonora amb els temes musicals que s'esmenten en la trilogia, i els productors de La red social han comprat els drets dels llibres per adaptar-la al cinema. Encara no se sap qui en serà el director i els actors. Posar cara i cos a Anastasia i Grey és de moment un exercici per a la imaginació de les lectores.

Reflexos, bona informació i intuïció

Un editor es troba poques vegades entre les mans un èxit editorial de la dimensió de Cinquanta ombres d'en Grey, però per a Ana Liarás ja és el segon cop: de La catedral del mar i La mano de Fátima, d'Ildefonso Falcones, s'han venut uns set milions d'exemplars arreu del món. “En aquest cas té més mèrit –explica a El Punt Avui–, en el sentit que em va arribar un manuscrit d'un autor espanyol i vaig tenir l'oportunitat de començar un fenomen que va arribar a 50 països; hi vaig participar de manera més activa com a editora.” Però també té el seu mèrit haver tingut prou intuïció i reflexos per comprar els drets en català i castellà de la trilogia d'E.L. James abans del boom. “El vam comprar abans del rellançament que va fer una gran editorial dels EUA, i de tot el boom mediàtic que hi va haver després.” Un scout (explorador) que els informa des de Nova York va detectar que a la llista de vendes d'Amazon apareixia en el 40è lloc un llibre eròtic que només s'havia publicat en edició electrònica. Ana Liarás el va llegir, li va agradar i va fer una oferta just quan l'acabava de comprar Random House Mondadori, el mateix grup editorial al qual pertany Rosa dels Vents i Grijalbo, tot i que la negociació dels drets es va fer de manera independent. La rapidesa amb què va actuar explica que s'hagi editat aquí abans que a Itàlia, Alemanya, l'Amèrica Llatina i altres territoris. A tot arreu encapçala les llistes de vendes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.