cultura

Apocalipsi amb ironia

“Juguem amb
la imatge de l'apocalipsi,
però amb un toc de divertiment, d'ironia”
“El fantàstic és l'únic gènere capaç de fer evolucionar el cinema”, opina Àngel Sala

“Els nostres fans són difícils d'impressionar”, diu el tràiler del Festival de Sitges d'aquest any, que se celebra entre demà i el 14 d'octubre. I, encara que el seu director, Àngel Sala, afirma que “la collita no és massa brutal”, durant onze dies, a les pantalles de Sitges hi rodaran caps, esquitxarà la sang, apareixeran fantasmes i altres criatures de la nit i el públic saltarà de les butaques. Arriba la 45a edició del festival i, malgrat el context de crisi que vivim i una reducció de pressupost del 4%, oferirà 256 pel·lícules, “la més completa selecció de cinema fantàstic actual”, segons els seus responsables. I, a hores d'ara, s'han venut més entrades que l'any passat: dilluns ja se superaven les 27.000.

La selecció que ha despertat aquesta expectació inclou, entre altres, el darrer treball de Tim Burton, la producció animada Frankenweenie; el thriller de ciència-ficció Looper, amb Bruce Willis; Lo imposible, de J.A. Bayona, protagonitzat per Ewan McGregor i Naomi Watts; Cosmopolis, de David Cronenberg; Holy motors, de Léos Carax; Outrage beyond, de Takeshi Kitano, i altres films de cineastes com ara Takashi Miike, Raúl Ruiz, Kim Ki-duk, Alain Resnais, etc.

Entre els convidats, cal remarcar la presència de Neil Jordan, que rebrà el Gran Premi Honorífic, i Elijah Wood, que rep un premi Màquina del Temps. També s'hi veurà J.A. Bayona, José Coronado, Belén Rueda i molts altres actors i directors.

Apocalipsi

El cartell del festival mostra l'església de Sitges mig enderrocada, com si hagués estat víctima d'una catàstrofe. 2012 és l'any de la fi del món, segons més d'una predicció apocalíptica, i això serveix de leitmotiv en aquesta edició, segons explica Sala. “Juguem amb aquesta imatge, però amb un toc de divertiment, d'ironia, com si fos un acudit”, precisa. “Hi ha pel·lícules de zombis, de guerres nuclears... però no volem dir que el gènere parli només de la fi del món; de fet, ja en va parlar molt el 2000 i, si passa alguna cosa apocalíptica, ho veurem en directe, com va passar l'11-S del 2001”, hi afegeix.

El conjunt de la selecció demostra la vitalitat del gènere. Tal com diu el director del festival, “el fantàstic és viu perquè es mou, canvia; no és el mateix el festival d'aquest any que el de l'any passat”. Fins i tot, va més enllà quan afirma que “és l'únic gènere capaç de fer evolucionar el cinema”. El certamen s'inaugura avui amb la presentació de la producció catalana El cuerpo, dirigida pel debutant Oriol Paulo i protagonitzada per José Coronado i Belén Rueda. La indústria catalana està ben representada, amb nou títols a les diverses seccions entre els quals destaca també El bosc, adaptació d'un conte d'Albert Sánchez Piñol amb Maria Molins, Àlex Brendemühl i Tom Sizemore.

La representació internacional inclou films del Regne Unit, França, els EUA, l'Amèrica Llatina... “Àsia té una força especial a la programació, sobretot amb thrillers”, valora Sala. També remarca la visita de cinema d'autor provinent de festivals com ara els de Canes, Sundance, Toronto i Venècia, i la varietat d'una programació que inclou seccions com, per exemple, Panorama, dedicada al cinema fantàstic independent, i Sitges Family, adreçada als més petits. E.T., el extraterrestre, que compleix 30 anys, també la podran veure les noves generacions en pantalla gran i còpia restaurada.

Robot & Frank

Un home que perd la memòria rep com a regal un robot que l'ajudarà. Film independent protagonitzat per Frank Langella, premiat a Sundance. A Oficial Fantàstic (7 d'octubre).

Cosmopolis

Tim Burton torna a dirigir un film animat amb stop motion, basat en un curt que va fer el 1984. Relata la història d'un nen i el seu gos. En sessió especial (10 d'octubre).

Lo imposible

David Cronenberg adapta una història de Don de Lillo que transcorre dins d'una limusina mentre a fora el món s'ensorra. A la secció Oficial Fantàstic (9 d'octubre).

Holy motors

Després de l'èxit a Sant Sebastià, ens arriba el tsunami vist per J.A. Bayona, un drama amb Ewan McGregor i Naomi Watts. Sessió especial (7 d'octubre).

El bosc

Albert Sánchez-Piñol adaptat per Óscar Aibar, una història fantàstica ambientada en la Guerra Civil espanyola, amb Tom Sizemore. A Oficial Fantàstic (12 d'octubre).

Frankenweenie

L'esperat retorn de Léos Carax arriba a Sitges després de passar per Canes. Joc de màscares sobre

un home que inventa mil personatges. A la secció Oficial Fantàstic (5 d'octubre).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.