cultura

Molts dies a la vida

L'escriptor Jordi Sierra i Fabra torna als seus orígens com a divulgador musical amb un dietari dels esdeveniments que han marcat la trajectòria dels Beatles

“Quan vaig escoltar el ‘Twist & Shout' en uns billars del Roxi, ja res va ser el mateix”

Jordi Sierra i Fabra (Barcelona, 1947) és un escriptor conegut sobretot per la seva ingent obra novel·lística dedicada al públic infantil i juvenil. Però, abans d'aquesta etapa, Sierra i Fabra va ser un pioner del periodisme musical a l'Estat espanyol. Quan estava tot per inventar en aquest camp, va crear un periodisme que explicava els nous corrents musicals juvenils. Va participar en la creació de la revista El Gran Musical i va ser un dels principals crítics i articulista del setmanari Disco Express, publicació de referència en la primera meitat dels anys setanta, en què es van produir les primeres actuacions de rock internacionals a Catalunya, com ara la de King Crimson a Granollers i Blood, Sweat & Tears al Palau de la Música de Barcelona. La revista seguia el model de les britàniques New Musical Express i Melody Maker. Sierra i Fabra també va ser autor del llibre Historia de la música pop, que va ser un fenomen de vendes en un moment que a l'Estat espanyol no hi havia pràcticament bibliografia sobre el tema. A mitjan anys setanta, també va crear i dirigir la revista Popular 1, que encara es publica i que està dedicada des de fa anys a la música heavy. Però aquesta trajectòria es va trencar quan Sierra i Fabra va decidir dedicar-se a temps complet a la literatura. En aquest període ha escrit 400 llibres en català i castellà, i ha esdevingut un dels autors més prolífics, venedors i acumulador de premis de tot l'Estat.

Ara, Sierra i Fabra retorna als orígens amb una revisió del llibre Diario de The Beatles y de John Lennon, Paul McCartney, George Harrison y Ringo Starr (Edaf), que havia publicat l'any 1995. “Quan vaig publicar el llibre, vaig pensar que mai havia minvat l'interès pels Beatles i no creia que ho fes en els anys següents; per tant no he parat de recollir informació sobre el grup.”

El llibre, tot i ser un recull cronològic d'esdeveniments, té el característic to narratiu que Sierra i Fabra ha sabut donar als seus diccionaris. “Només he consultat a internet quan tenia ja la feina acabada i em dedicava a contrastar tota la informació”, explica. El llibre fa un recorregut cronològic des del 3 de gener del 1926, en què va néixer el productor George Martin, fins al 27 de juliol del 2012, en què Paul McCartney va actuar en la inauguració dels Jocs Olímpics. Jordi Sierra i Fabra va descobrir els Beatles en un billar del cinema Roxy, a la plaça Lesseps de Barcelona. “Vaig quedar paralitzat quan vaig escoltar d'una gramola el Twist & Shout. Ja res va ser el mateix.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.