cultura

“Vull el MNAC ple”

El director del museu, Pepe Serra, creu que l'augment del nombre de visitants i dels patrocinis hauria de compensar les últimes grans retallades pressupostàries

Mostres de Tàpies i Joan Colom, i sobre ‘La batalla de Tetuan', de Fortuny, el 2013

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) afronta les últimes retallades pressupostàries anunciades pel ministeri amb preocupació, però amb el compromís de “fer els impossibles” perquè la programació per al 2013 es pugui executar. El MNAC deixarà d'ingressar amb la tisorada del ministeri 1.179.332 euros, que suposen un 37% menys respecte a l'últim any. El director del museu, Pepe Serra, ha afirmat que encara no sap quines mesures “l'obligarà” a prendre aquesta retallada.

Encara que es preveia la reducció, els responsables del museu no creien que fos tan important. De fet, s'havia estimat en un 10%. D'altra banda, cal esperar ara quines seran les aportacions dels altres dos patrons del museu, la Generalitat i l'Ajuntament, que segons Serra es podrien reduir entre el 5% i el 15%. La cara de circumstància de Serra quan se li pregunta què passaria si la retallada sobrepassés aquests percentatges ja ho diu tot. “Aquest és un museu que té un cost de 14 milions d'euros, però per la nostra categoria hauria de ser de 20, de 25 o de molts milions més”, assegura. La Generalitat aporta un 50% de les subvencions; el ministeri, un 30%, i l'Ajuntament de Barcelona, un 20%.

Més entrades

Serra i el gerent del museu, Josep M. Carreté, tenen claríssim que per compensar les brutals retallades de les administracions només hi ha el camí d'augmentar els recursos propis, cosa que en part suposa l'augment del nombre d'entrades venudes. “Jo vull el MNAC ple; això que un museu buit es veu millor és una solemne bajanada”, diu Serra.

Algunes de les mesures que s'estan portant a terme tenen a veure amb el fet d'atraure el turisme, que sovint entra a l'edifici, visita la sala oval, la cafeteria o la botiga i, en canvi, no compra cap entrada. El museu està treballant amb els emissors turístics, que poden, per exemple, fer que s'hi interessi el turisme rus, un dels més actius i en alça a Barcelona. “Tot això ens ha d'ajudar a augmentar el nombre de visitants, però necessitem molt l'ajut dels patrons i dels patrocinis”, indica Carreté. En aquest sentit, amb vista al 2013, alguns dels patrocinadors han disminuït la seva aportació, però, en canvi, se n'han aconseguit de nous.

El pla estratègic del museu per als pròxims 5-7 anys, que s'explicarà a finals d'any, estarà enfocat cap a aquest canvi de paradigma que necessita el museu, però també cap a la redistribució i ampliació dels espais, fet que pot suposar que el centre creixi al costat de les fonts de Montjuïc amb dos dels pavellons de Fira de Barcelona, un dels quals amb la col·lecció de Carmen Thyssen.

D'altra banda, Pepe Serra també ha volgut aclarir que el nom del museu “no es pot canviar per llei i perquè és magnífic, ja que ho explica tot, nacional, d'art i català”. “Però això no vol dir que no puguem aprofitar la tirada de Barcelona per vendre el museu fora”, afegeix.

Programa d'urgència

De moment el museu ha hagut d'improvisar una programació per al 2013, que no existia quan Pepe Serra va entrar al museu a principi d'any. Ha estat una feina “d'urgència”. Destaquen la ja anunciada exposició al juny d'Antoni Tàpies, amb obra inèdita de l'artista, que, comissariada per Vicent Todolí, tindrà doble seu: el MNAC i la fundació del pintor. L'altra gran exposició del 2013, a la tardor, serà la del fotògraf Joan Colom, l'arxiu del qual va ingressar recentment al museu.

A la primavera es veurà el que els britànics anomenen una exposició dossier sobre la gran tela La batalla de Tetuan, de Marià Fortuny, que es farà a les sales al voltant de l'obra, amb esbossos preparatoris i un apartat sobre la fascinació que la pintura va exercir sobre Salvador Dalí. Simultàniament, es veuran les fotografies del nord d'Àfrica de José Ortiz Echagüe.

Coincidint en part amb Tàpies, es farà també una mostra dins de les sales del romànic sobre el Grup Taüll, així com una presentació de la talla de sant Joan Evangelista, que quedarà dipositada al museu donada pel Vinseum de Vilafranca del Penedès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.