cultura

patrimoni

Troben un nou dolmen a Palau-saverdera

És el catorzè monument megalític documentat dins del terme municipal

Un equip d'arqueòlegs va certificar a finals del mes de setembre l'existència d'un nou dolmen a la muntanya de Palau-saverdera. El monument megalític està situat en una finca rústica de difícil accés, entre el rec del Mas Ventós i el rec de l'Arbre Sec. Les primeres persones que van localitzar el monument van ser Joan i Marc Ayter, dos veïns del poble, pare i fill respectivament, que van veure una llosa de grans dimensions a una certa distància mentre caminaven per la carrerada que porta del nucli urbà cap al Mas Ventós.

Al cap d'uns dies, el 22 d'abril, en concret, s'hi van acostar i es van trobar davant d'una barraca d'olivar força curiosa: la llosa que havien vist de lluny era el sostre de la construcció, però hi havia també una altra gran llosa que feia de fons i una altra llosa que formava parcialment una de les parets laterals. La resta de la barraca estava feta de pedra seca.

L'angle, pràcticament de noranta graus, que formaven la llosa lateral i la llosa de fons, sumat a les grans dimensions de les tres pedres, van fer pensar als dos veïns del poble que podien estar davant d'un dolmen reconvertit en barraca. Els dos descobridors van fer diverses fotos del conjunt i les van enviar als arqueòlegs perquè confirmessin el que ells sospitaven.

El 24 de setembre passat, dos membres del Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional (Geseart), Josep Tarrús i Enric Carreras, van visitar la barraca i van confirmar que es tractava d'un dolmen.

Amb aquest, ja en són catorze, els monument megalític que hi ha ara documentats dins del terme municipal de Palau Saverdera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.