cultura

De Cuenca a Luxemburg

Lara deixarà els segells editorials i els premis catalans de Planeta a Catalunya

El president de Planeta vol un IVA del 4% per als llibres digitals i mesures contra la pirateria

José Manuel Lara, president del Grup Planeta, va reafirmar ahir la seva voluntat de marxar de Catalunya si s'independitza, tot i que va puntualitzar que els segells editorials catalans de Planeta (integrats a Grup 62) es quedarien a Barcelona. També va assegurar que “el premi Ramon Llull no anirà a Cuenca passi el que passi”, va dir fent referència a unes declaracions recents en les quals va mostrar la seva voluntat de traslladar la seu del Grup a Cuenca.

L'empresari va recriminar al govern espanyol el fet de no haver fet cas a les paraules de Montilla de fa uns anys quan advertia a Madrid de la “desafecció” que sentien els catalans. Lara considera que el govern espanyol no va voler escoltar que aleshores prop d'un 85% de la població catalana “no se sentia ben tractada en el quadre econòmic estatal”: “No sé si aquesta gent té raó o no, però si un germà no se sent estimat i no hi ha diàleg a la família, se n'anirà de casa, i això és el que ha passat, no han sabut dialogar.” Per aquest motiu, Lara demana per damunt de tot “diàleg” entre Rajoy i Mas: “La convivència a Catalunya és possible.”

Així doncs, Lara es mostra totalment oposat a un procés sobiranista: “La independència suposaria un mal irreparable per uns i altres, un cost que no podrem pagar”, i va arribar a posar en qüestió que una Catalunya Independent pogués integrar la Unió Europea.

D'altra banda, va insistir en la necessitat de lluitar amb lleis contra la pirateria en un món cada vegada més digitalitzat, i va reivindicar un IVA per al llibre digital del 4% (com el del llibre en paper), i no el 21% actual. “No es tractarà d'anar a Cuenca, sinó a Luxemburg, on té la seu Amazon, que gaudeix d'un IVA del 3% i nosaltres no hi podrem competir.”

Pel que fa a la LXI edició del Premi Planeta que es lliura demà al vespre al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, s'hi han presentat 432 originals d'arreu del món, dels quals s'han triat deu finalistes. La qualitat de les obres presentades és “altíssima”, segons Juan Eslava Galán, membre del jurat. N'hi ha de policíaques, una de metaficció, una altra de realista i d'històriques, tant situades a l'antiguitat com en el passat més recent, un thriller polític, un drama moral i una de “gènere femení”. El premi està dotat amb 601.000 euros per a l'obra guanyadora i 150.250 per a la finalista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.