cultura

Nou museu, el 2014

L'Ajuntament de Barcelona obrirà un centre dedicat a les cultures no occidentals en els palauets del carrer Montcada on hi havia els museus Barbier i el Dhub

La posada en marxa del nou museu barceloní tindrà un cost estimat de 5 milions d'euros

Barcelona tindrà un nou museu el juny del 2014, dedicat a l'art de les cultures no occidentals, que ocuparà els dos palauets gòtics del carrer de Montcada, on fins ara hi havia el Museu Barbier-Mueller, d'art precolombí (Palau Nadal), i la seu provisional del Dhub (Palau Marquès de Llió).

Després que fracassessin les negociacions perquè la col·lecció suïssa Barbier pogués continuar a la ciutat, l'Ajuntament, a través de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), ha posat en marxa un pla alternatiu per ocupar aquests dos palauets gòtics, situats davant per davant del Museu Picasso, en una zona cent per cent turística. I ho farà explotant el patrimoni artístic municipal, la col·lecció Folch, cedida a l'Ajuntament i amb peces d'altres col·leccions particulars.

Un museu, pla B

El museu ja té nom oficial, Museu de les Cultures del Món, i es pot dir que és una mena de “pla B”, en paraules del tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. “El que teníem clar és que la ciutat no es podia permetre el luxe de tenir dos palauets gòtics tancats, davant del Picasso”, afegeix Ciurana. I és que hem de recordar, a més, que el Dhub, el museu del disseny, es començarà a traslladar des del carrer Montcada a la seva seu definitiva de la plaça de les Glòries a partir del gener.

Això sí, els edificis necessitaran una neteja i una rehabilitació, que portaran a terme els arquitectes Jaume Arderiu i Tomàs Morató. Aquesta posada en marxa, incloent-hi l'obra i la museografia, tindrà un cost estimat de 5 milions d'euros. Amb aquesta operació es maten dos ocells d'un tret ja que, a més d'omplir uns espais buits, es donarà visibilitat a l'acord de cessió de la col·lecció Folch a l'Ajuntament, un fons privat de 2.300 objectes de diverses cultures d'arreu. Quan es va signar el conveni la primera idea és que aquest fons es veiés al Museu Etnològic de Montjuïc, però amb el canvi de plans la col·lecció baixarà al centre de la ciutat.

El museu exposarà de 600 a 700 peces en 2.500 metres quadrats. La distribució ja està pensada. A la planta primera hi haurà les obres de Nova Guinea, Austràlia, Nova Zelanda, les Illes del Pacífic, com l'illa de Pasqua, i Àsia. Albert Folch, el creador de la col·lecció que porta el seu nom, va anar recollint obres en els seus viatges, però també va comprar peces en galeries europees, com és el cas de les obres de l'illa de Pasqua. D'Àsia, s'exposaran obres de l'Índia, Gandhara, Tibet, Mongòlia, Nuristan, Japó, Tailàndia, Birmània, Indonèsia i Filipines. A la segona planta, s'instal·laran les peces africanes i les precolombines. La col·lecció Folch és molt rica, per exemple, en peces de la cultura fang africana.

La planta baixa es destinarà a exposicions temporals de petit format, però també al que el director de Patrimoni, Museus i Arxius de l'Ajuntament, Josep Lluís Alay, anomena “exposicions transversals”, que faran dialogar l'art i les cultures d'Occident, i que poden durar un mínim de dos anys. Una d'aquestes mostres previstes serà sobre les diverses escriptures del món.

Més col·leccions

Ciurana ja ha pogut confirmar que altres col·leccions privades presents al nou museu seran la de l'hoteler Jordi Clos, amb peces precolombines, i la de Desirée Feuerle, amb obres de la cultura khmer. Amb les obertures del nou museu i del centre del Born, el barri de la Ribera tindrà tres centres museístics de primer nivell ben a prop un de l'altre a partir del 2014.

El Museu Etnològic i l'Hermitage

Què passarà ara amb el Museu Etnològic buidat de les col·leccions no occidentals i sense la col·lecció Folch? De moment, està clar que l'Etnològic acollirà les reserves del nou museu i continuarà exposant els fons etnològics catalans. Jaume Ciurana ha recordat,a més, que l'Etnològic està pendent del que decideixi la Generalitat (ja en la pròxima legislatura) sobre com ha de ser el Museu d'Història de Catalunya. D'altra banda, Ciurana ha reiterat que l'Icub no participarà econòmicament de la possible subseu de l'Hermitage a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.