cultura

CARLES DUARTE

PRESIDENT DEL CONCA

“Al Conca ens incomoda excloure obres en castellà”

Li hem posat "president del Conca" –el Consell Nacional de la Cultura i les Arts–, perquè alguna cosa havíem de triar entre les múltiples activitats d'aquest home del corbatí nascut a Barcelona el 1959 i que és un referent en la cultura i l'acció del país
Anem cap a un inevitable i saludable referèndum sobre la independència
Vostè, què és en realitat?
Jo sóc poeta i també filòleg. Poeta amb una obra d'un cert gruix que ha begut molt de l'amistat amb artistes, amb els quals he col·laborat.
Traductor.
He traduït del francès, el portuguès i l'anglès i del castellà al català.
Filòleg. Va col·laborar amb Joan Coromines.
I Antoni Badia i Margarit. A Coromines li ordenava, classificava i preparava les cèdules on ell havia recollit la informació sobre cada paraula, perquè després pogués redactar els articles. De tant en tant anàvem d'excursió pels voltants de Pineda de Mar, on vivia. Algun cop se'ns hi havia afegit Joan Sales i la seva dona.
Director de la Fundació Lluís Carulla, també.
Des d'on seguim la tasca iniciada el 1924 per Josep M. de Casacuberta de publicar els clàssics catalans a través de l'editorial Barcino. Dels clàssics, en fem difusió amb traduccions a l'alemany i a l'anglès. També patrocinem els premis Baldiri i Reixach en favor de l'excel·lència a l'escola. Editem les famoses Nadales, i gestionem el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, creat pel senyor Lluís Carulla, que dóna nom a la fundació.
És un observador del firmament.
Aquesta nit [l'entrevista és del dimarts 16 d'octubre] havia fet tramuntana i he pogut contemplar, insòlitament brillants, Orió, Sírius, Júpiter i Aldebaran. El contacte amb tanta bellesa dóna una satisfacció intel·lectual molt gran.
Presideix La Calaixera, institució que procura feina a persones amb malalties mentals, forma part de la junta de diverses entitats, fa conferències, no té mai un no per a ningú... Vostè, quan dorm?
Em llevo sempre a dos quarts de sis, havent anat a dormir més enllà de les dues. M'agrada participar del naixement del dia. Des del silenci i la reflexió d'aquella hora m'incorporo a la vida i a la plenitud de les coses. Molts pensaments i escrits sorgeixen en aquest moment.
Presideix el Conca, que no és, per cert, la ciutat on l'editor Lara diu que duria el negoci si Catalunya fos independent, sinó el Consell Nacional de la Cultura i les Arts.
Tampoc no és la Conca de Barberà, on tenim el Museu de la Vida Rural.
Riem plegats una estona –Carles Duarte té una riallada estentòria, greu com la seva veu– i seguim.
El Conca és un organisme els set membres del qual són escollits pel Parlament, a qui ens devem i periòdicament hem de presentar suggeriments i informes sobre la cultura del país. A Espanya no hi ha cap institució semblant, i per això se n'estranyen, però el món n'és ple.
Política i Cultura?
Hem detectat que en l'últim mes la venda d'entrades ha baixat un 35%. És conseqüència de la puja de l'IVA, i per tant d'una decisió política que hem de discutir per mirar de superar-ne els efectes negatius.
El Conca dóna també els Premis Nacionals de Cultura, i fa unes setmanes vostè va encendre la polèmica dient que s'haurien de premiar obres escrites en castellà.
Nosaltres sabem molt bé que la llengua que hem de protegir és el català. Ara: parlem de premis de cultura, i una obra de creació en castellà feta per escriptors del país en pot ser mereixedora com ja ho han estat assajos, pel·lícules o cantants. Per què una obra en castellà de Jorge Wagensberg és cultura catalana i una novel·la no? Als membres del Conca ens incomoda l'exclusió, sobretot quan ens trobem davant fites culturals. De què tenim por? Que no confiem en nosaltres mateixos? Tothom que es dedica a la cultura a Catalunya ha de sentir seus els Premis Nacionals.
És un observador de la política.
El tall que s'ha produït amb Espanya té uns motius racionals però també emotius. Ens en sentim cada cop més lluny, més fatigats. Si Mariano Rajoy, que havia arribat a demanar en persona signatures contra l'Estatut, és un home poruc, poc nítid, esquívol, aquí en el moment oportú ha sorgit un líder molt potent, que és Artur Mas. No en sé els resultats però anem cap a un inevitable i saludable referèndum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.