cultura

Olor de tabac a l'arxiu

El complex cultural de la Tabacalera de Tarragona pren forma amb l'obertura, en un dels antics magatzems de tabac, del nou arxiu històric de la ciutat

El nou arxiu ha d'albergar els documents pendents de retornar de Salamanca

L'antiga fàbrica de tabacs de Tarragona, coneguda com la Tabacalera, i que s'ha de reconvertir en el gran complex cultural de la ciutat, ja comença a prendre forma. L'equipament es va estrenar al juny amb la inauguració –en un dels antics magatzems de tabac– de la Capsa de Música, un espai gestionat per l'Associació de Músics de Tarragona. Aquest dilluns s'obriran les portes del magatzem número 2, ara reconvertit en la nova seu de l'Arxiu Històric Municipal de Tarragona.

Fins ara, l'arxiu de la ciutat es trobava dispers per diversos espais municipals. Un problema de manca d'espai que se soluciona ara definitivament amb unes instal·lacions de més de 2.400 metres quadrats, repartits en tres plantes. El nou equipament es divideix en tres seccions: l'arxiu històric de la ciutat de Tarragona, l'arxiu administratiu i gestió documental i el Centre d'Imatges de Tarragona (CIT).

La secció més gran és l'arxiu històric de la ciutat, dirigit per Jordi Piqué, que conserva i gestiona els documents generats i rebuts per l'Ajuntament de Tarragona, des del segle XIII fins al segle XX, i també custodia els fons i les col·leccions de particulars, entitats i organismes vinculats a
la ciutat. Precisament l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va destacar que aquest arxiu hauria d'albergar aviat, “tot i la poca voluntat de l'executiu estatal”, els prop de 2.000 documents pendents de tornar de l'arxiu de Salamanca. “Volem i necessitem aquests documents per fer justícia i per retornar-los als seus antics propietaris”, va dir el batlle durant una visita a les noves instal·lacions. Per Ballesteros, el nou arxiu ajudarà a “preservar la memòria de la ciutat i a aprendre d'errors dels passat”.

La segona secció del nou edifici és el Centre d'Imatges de Tarragona (CIT), que conserva i difon tot el material audiovisual i fotogràfic (amb més de 800.000 imatges) i la documentació electrònica de la ciutat. I, finalment, la tercera secció correspon a l'arxiu administratiu i gestió documental, que acull els documents que provenen de les oficines, les empreses i els organismes municipals.

El renovat edifici de la Tabacalera té tres plantes de 780 m² cadascuna. Els dipòsits es distribueixen en dues plantes, amb capacitat per a més de 10.000 metres lineals de documentació. A la segona planta se situen els serveis que s'ofereixen al ciutadà, amb sales de consulta, una sala d'exposicions, una biblioteca auxiliar i una sala d'actes.

Les obres han estat finançades pel conegut com a fons Zapatero i han tingut un cost total de 2,1 milions d'euros, atorgats l'any 2010 com una part del projecte global de Tabacalera.

L'obertura de l'arxiu s'emmarca dins d'aquest nou punt neuràlgic de la cultura de la ciutat com és la Tabacalera. Un gran complex que arrenca coincidint amb l'any de Tarragona com a capital de la cultura 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.