cultura

El TNC, per al ciutadà

Albertí, director del 2013 al 2017, preocupat per l'actual pèrdua de públic

Albertí superarà “el peatge lingüístic” per promocionar la dramatúrgia de Catalunya

El director artístic del TNC per al període 2013-2017, Xavier Albertí, comença a preparar el seu mandat signant un compromís. Ahir va signar un contracte programa –que estableix les condicions a què es comprometen el director, la conselleria i el consell d'administració del TNC– per a les seves quatre temporades. Albertí està preocupat per la caiguda de públic d'aquesta arrencada de temporada. Les comèdies no han atret, per ara, els espectadors que el setembre passat van anar als musicals. La caiguda supera el 30% a Barcelona. Albertí considera que, com ja passa en Educació i Sanitat, Cultura ha de marcar unes línies vermelles de les quals no es pot prescindir: “Cada espectador és un ciutadà menys”, el teatre forma esperit crític. El TNC ha de continuar sent referència en el sector escènic català i ha de promoure espectacles en què els ciutadans s'identifiquin com a membres d'un col·lectiu. Per a Albertí, el circ, la dansa, com el cuplet i el vodevil, “és teatre nacional català”. Per tant, hi tindrà cabuda en el llarg del seu mandat.

Un dels reptes d'Albertí és donar claus, a través d'activitats paral·leles, per evitar la imatge que recuperar patrimoni dramàtic català “és jugar a la ruleta”. També té clar el camí de la internacionalització, a través de festivals internacionals, donant espai als dramaturgs de casa i superant el punt de vista de l'Institut Ramon Llull de promocionar l'obra en català. “Hem de ser una mica més generosos”, superant “el peatge lingüístic” i presentant bons dramaturgs que representen la cultura catalana.

El document signat té uns indicadors semblants als que ha tingut Sergi Belbel (director artístic fins al juny vinent), però no concreta l'aportació institucional. Ahir, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, admetia que seria “frívol” assegurar que no es tornarà a reduir l'aportació del departament (enguany és de 8,5 milions) a causa de la feblesa econòmica de la Generalitat. De fet, el contracte programa entre Cultura i el TNC es renovarà els pròxims mesos, però mantindrà la mateixa línia de compromisos del que es va signar ahir: es faran 440 representacions d'un mínim de setze títols i s'intentarà superar el 65% d'ocupació i els 135.000 espectadors per temporada. El 30% del pressupost anual es finançarà a través de les entrades, el lloguer de sales i els patrocinis: el pla de viabilitat manté l'objectiu d'evitar el dèficit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.