cultura

Un Llull sense Illes

El govern balear anuncia que no farà cap aportació econòmica a l'Institut Ramon Llull el 2013, tot i que lloa la tasca que ha realitzat

Mascarell creu que la decisió “no es pot separar” de les polítiques contra el català

El govern de les Illes Balears deixarà d'invertir en l'Institut Ramon Llull (IRL) a partir de l'any que ve, perquè aposta per organismes propis per a la difusió de la llengua i la cultura. En un comunicat que va fer públic ahir, el govern de Bauçà va anunciar que l'avantprojecte de pressupost de les Illes Balears per l'any 2013 no incorpora “cap partida pressupostària” destinada a la participació en l'IRL, “seguint els criteris d'austeritat” amb què s'estan elaborant.

Amb tot, la conselleria d'Educació, Cultura i Universitats balear va fer un balanç positiu de la seva participació en l'IRL en els últims anys i va reconèixer la importància d'haver compartit experiències i bones pràctiques, treballant sobretot en l'àmbit de la difusió internacional i altres programes comuns a les seus de l'IRL a Palma i Barcelona.

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, va criticar aquest balanç positiu, perquè considera “poc coherent” reconèixer la tasca de l'IRL per difondre la cultura i al mateix temps desmarcar-se'n. “Ells mateixos diuen que ha estat una eina útil, em costa d'entendre que una eina útil deixi de ser-ho de cop i volta”, va afirmar Mascarell en declaracions a l'ACN. I va destacar que la decisió es produeixi “en un marc de tanta crispació política” com ho és l'actual. En aquest sentit, va remarcar que “és una decisió que no és separable de determinades polítiques que s'estan fent amb relació al català a les Illes i al clima polític que s'està creant” per part del PP a Catalunya i a les Illes. “Em costa creure que sigui una qüestió purament econòmica”, va insistir, i va recordar que “fa pocs dies celebraven amb discursos molt vibrants els deu anys de l'Institut Ramon Llull”. A més, Mascarell lamenta: “Teníem molts compromisos emparaulats per l'any 2013.”

El govern balear va especificar en el comunicat que va fer públic ahir que ja disposa de la direcció general de Cultura i Joventut i del Consorci Institut d'Estudis Baleàrics per a la projecció de la llengua i la cultura catalanes pròpies de les Illes Balears, i que aquest és justament un dels seus objectius principals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.