cultura

Gestió irregular

L'Associació d'Artistes revoca Florenci Guntín, el secretari general, després de conèixer els resultats d'una auditoria

Tiquets de restaurant, taxis, viatges
i altres despeses privades “sense justificar”

L'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) està patint el moment més crític de la seva història, que ja sobrepassa els 30 anys. Florenci Guntín, el secretari general i, més i tot, el portaveu més actiu i visible de l'associació en tots els afers i debats culturals interns i externs, va ser revocat en l'assemblea general convocada amb caràcter extraordinari el 15 d'octubre passat. Una àmplia majoria dels associats van aprovar la mesura consternats pels resultats d'una auditoria independent encarregada per la comissió executiva que presideix Joan Fontcuberta, i que ha detectat “greus irregularitats” en els comptes.

L'auditoria, efectuada per la firma Fornés, Salas & Asociados, Auditores SL, revela “una gestió econòmica nefasta i caòtica per part de l'equip tècnic de l'associació”, segons ha explicat Fontcuberta, que en el butlletí informatiu de l'entitat, que està penjat a la web, dóna més detalls d'un informe que planteja “dubtes i diferències comptables substancials amb els anteriors balanços comptables”.

Així, l'auditoria revela “l'ús no autoritzat de la targeta de crèdit de l'associació per part de l'equip tècnic, així com de disposicions en efectiu per pagar despeses que no tenien la deguda autorització de la comissió executiva”. L'informe reuneix un “gran nombre” de tiquets de restaurant, taxis, viatges i altres despeses privades que demostrarien aquest “ús indegut i no justificat” dels fons de l'AAVC.

La crisi en l'associació dels artistes ha esclatat ara però ve de més lluny. La tardor de l'any passat, vuit dels quinze membres de l'executiva (Martí Ansón, Evru, Octavi Comeron, Clara Garí, Francesca Llopis, Blai Mesa, Yaiza Nicolás i Elvira Pujol) van presentar la dimissió perquè sentien esgotades les seves forces per poder resoldre “els problemes estructurals, econòmics, de representació pública i comunicació interna de l'AAVC”, segons justificaven en un comunicat. Eren cada cop més els socis que discrepaven del cost de l'estructura tècnica (Guntín era un dels dos únics treballadors amb nòmina) i, en un clima tens de sospites, Fontcuberta i el seu equip van decidir tirar pel dret i encarregar l'auditoria. “Nosaltres som artistes i no hi hem entenen un borrall de balanços i comptabilitat. Teníem una confiança tàcita en Guntín, no ens havíem preocupat de revisar mai res.”

Eleccions frustrades

Durant tot el dia d'ahir, aquest diari va intentar posar-se en contacte amb Guntín, sense èxit. Guntín sempre ha estat accessible per als mitjans de comunicació, amb els quals mantenia un contacte constant. Fontcuberta ha explicat que han rebut d'ell i del seu entorn diverses amenaces de demanda per injúries i difamació. “Ens agradaria poder tancar aquesta desagradable història amb un acord pactat i no haver d'acabar als tribunals; per nosaltres és l'últim recurs”, diu Fontcuberta.

El 22 d'octubre, just una setmana després de la controvertida assemblea, s'havien de celebrar eleccions a la presidència de l'associació. Guntín encapçalava l'única candidatura que s'havia presentat, en la qual també figuraven Nora Ancarola i Francesc Torres. En conèixer els resultats de l'auditoria, Ancarola i Torres van decidir retirar-se de la candidatura i, per tant, es va haver de suspendre la convocatòria d'eleccions. L'executiva actual treballa de manera interina des del desembre, quan es va acabar el mandat. “Quan s'hagi clarificat tot aquest enrenou, segur que sortiran nous equips de gent disposats a tirar endavant. Tots volem salvar l'associació perquè sabem que té una gran tasca a fer per al sector”, explica Fontcuberta.

Salvar l'associació depèn ara sobretot de la seva liquiditat, que des de fa mesos és nul·la perquè no arriba la subvenció compromesa de la Generalitat. “No en tenim ni per pagar segells”, es lamenta el president. D'aquí que en l'assemblea del 15 d'octubre s'aprovés el cobrament d'una derrama extraordinària per poder cobrir les despeses més urgents. L'import és de 70 euros, 35 euros per als artistes joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.