cultura

El sector editorial i l'AVL impulsen ‘Un país de llibre'

Es tracta del primer programa televisiu que promourà llibres, autors i editorials exclusivament en valencià

S'emetrà cada quinze dies per Internet i a través de diverses televisions privades

Sols un 3% dels valencians es declara lector habitual en la llengua pròpia

Coincidint amb el 29é aniversari de la llei d'Ús i Ensenyament en Valencià i amb la celebració del dia del llibre en valencià, s'ha presentat un ambiciós projecte audiovisual, l'objectiu del qual és promoure el llibre i la lectura en valencià, a través d'Internet i de les televisions privades.

Naix així, “Un país de llibre”, un programa de Barret Films patrocinat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, gestionat per l'Associació d'Editors del País Valencià i amb la col·laboració del Gremi de Llibrers de València.

Conduït pel presentador Eugeni Alemany, durant 20 minuts, els espectadors-lectors gaudiran de la presentació d'un llibre i el protagonista serà el propi escriptor. “Volem posar-li cara i ulls a la literatura en valencià. Que la gent conega els nostres escriptors” ha explicat Vicent Peris, director del programa, en la roda de premsa, en què s'ha oferit un tast dels pròxims continguts.

L'intenció és completar una primera sèrie de 13 programes, dels quals ja s'han gravat cinc, i en els quals podrem veure autors com ara Esperança Camps, Josep Vicent Frechina o Alfons Llorenç. L'estrena serà demà, 22 de novembre, a Internet i el divendres s'emetrà a Levante, TV, Informació TV, Comarcal TV i Vilaweb TV.

Canal 9, a l'espera

Això no obstant, el projecte està obert a ampliar l'emissió a més televisions públiques o privades, tal i com ha reconegut Peris. “Clar que hem oferit el programa a Canal 9, però encara no hem rebut una resposta”, ha subratllat.

Més contundent s'ha mostrat el president de l'AVL, Ramon Ferrer, qui s'ha compromés a què el programa estiga en la graella de la televisió pública. “Quan la persona que ha d'estar dirigint l'ens estiga, jo em compromet a què el programa s'emetrà a Canal 9. Seria de bojos rebutjar un projecte tant atractiu com aquest”, ha argumentat Ferrer. El propi president de l'institució ha relatat la seua sorpresa quan li va arribar el projecte. “Normalment ens ofereixen iniciatives perquè els donem suport econòmic, però en aquest cas, la productora aportava una part important al projecte, cosa gens habitual i menys amb la crisi que travessem”, ha dit.

Per a Barret Films, aquest model de producció col·lectiu, basat en la implicació de molts actors, demostra que es poden fer produccions de qualitat amb pocs recursos: “Les limitacions per nosaltres suposen un repte creatiu. Hem aprofitat per fer un format documental diferent, una mena de docushow buscant la complicitat dels espectadors en la nostra recerca”, ha expressat Peris.

Xarxa social de lectors

A més, l'ús de les noves tecnologies permetrà oferir als espectadors la possibilitat de participar directament enviant les seues crítiques i recomanacions. “Comptàvem amb la implicació d'escriptors, editors i llibrers i volíem completar aquest univers del llibre valencià amb els seus lectors i els blogaires” ha aclarit. D'aquesta manera Un país de llibre es convertirà en una xarxa social de lectors, mitjançant la utilització de les TIC's: una mini-site dedicada a cada llibre i autor, que inclou el vídeo, informació textual i galeria d'imatges sobre l'autor, l'editorial, la llibreria i el blog recomanat; i les xarxes socials: pàgina en Facebook mitjançant la qual el vídeo es distribueix viralment; distribució mitjançant Twitter, YouTube i a través dels canals habituals de l'AEPV. Tot a l'abast per facilitar la participació dels espectadors-lectors proposant i comentant lectures.

Doble repte

Per la seua part el president de l'AEPV, Jesús Figuerola, ha destacat la bona sintonia entre les parts que participen en el projecte. “No és tracta sols d'una col·laboració econòmica, sinó d'una conjuminació d'idees per fer front a un doble repte: augmenta l'índex de lectors en valencià i aconseguir així persones millor formades”, ha destacat.

Figuerola ha recordat que sols un 3% dels lectors habituals ho fa en valencià, xifra que situa el País Valencià com l'autonomia amb menys lectors en la seua llengua pròpia. “Malgrat els esforços, la lectura en valencià és l'assignatura pendent després de quasi 30 anys de la LUEV”, ha dit alhora que ha recordat que segons un últim informe, els alumnes que habitualment llegeixen a casa aconsegueixen uns resultats acadèmics un 10% superiors als que no ho fan .

En la seua intervenció, la presidenta del Gremi de Llibrers, Glòria Mañas, ha destacat el paper que han ocupat les llibreries des de l'aparició de les primeres edicions en valencià. “Sempre els hem dedicat un tracte especial. Per això, les llibreries són el més eficaç i democràtic canal d'accés al llibre en valencià. D'altra banda, la televisió i les xarxes socials poden ser un bon canal de prescripció lectora, allò que millor sabem fer els llibrers, i hem d'aprofitar qualsevol mitjà per guanyar la visibilitat desitjada entre els lectors.”

Finalment Mañas, ha instat als organismes públics a implicar-se en el foment de la lectura per a millor la “dramàtica” situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.