cultura

Un Macba de mínims

Amb un pressupost de 10 milions d'euros, el museu de la plaça dels Àngels només pot programar quatre exposicions temporals per aquest difícil 2013

La sensualitat
de Lawrence Weiner com a dibuixant, gran exposició de la nova temporada

Quatre exposicions. Ni una més, però qui sap si acabarà sent alguna menys, tal com ja ha passat aquest any, que les retallades s'han empassat dues exposicions, la de Ferran Garcia Sevilla, posposada pel llunyà 2014, i la de Lawrence Weiner, que sense voler-ho s'ha convertit en el projecte estrella de la temporada vinent del Macba, la de l'any que ve. Les coses no pinten gens bé, però la il·lusió no s'ha perdut, o com a mínim això és el que proclama el director del museu, Bartomeu Marí: “El nostre programa per l'any 2013 és una manera molt vàlida i creativa d'adaptar-nos al difícil context.”

Un context que els obligarà a treballar amb un pressupost de 10 milions d'euros (800.000 menys que el d'aquest any), això sí, sempre que la Generalitat i l'Ajuntament no es tornin a endimoniar amb les tisores, que està per veure. De Madrid ja fa unes setmanes que en coneixen les intencions: més d'un 30% de retallada despietada. De les administracions de casa, el Macba resa perquè la reducció no superi el 10%. En cas contrari, la programació tornaria a trontollar. Com diem, està per veure.

Quatre exposicions. La de Lawrence Weiner animarà la primavera (del 8 de març al 24 de juny) amb una proposta molt sensual que explorarà els dibuixos d'aquest geni que un bon dia va capgirar la manera de consumir l'art. Abans de Weiner, el Macba serà territori de l'artista palestina Ahlam Shibli (del 25 de gener al 28 d'abril), que colpirà els visitants amb el seu treball fotogràfic sobre la violència que corca el seu país. Després de Shibli, el Macba recuperarà una altra figura clau de l'art conceptual català dels setanta, Eulàlia Grau (Terrassa, 1946), un talent sobre el qual no s'ha parat gaire atenció, com en tants d'altres. L'exposició de Grau (del 8 de febrer al 26 de maig) compartirà uns mesos el protagonisme amb Weiner, cosa que ben segur que agrairà.

I, llavors, s'obre un gran parèntesi. En tot l'estiu i en tota la tardor, el Macba no presentarà cap exposició temporal, i caldrà esperar fins a l'hivern per veure Sous nos yeux! (Just davant nostre), un projecte d'alta volada que irradiarà l'enginy i la creativitat del nord d'Àfrica.

I, doncs, no hi passarà res de res al museu de lasts plaça dels Àngels de juny a desembre? Sí que hi passarà, i té perfum de col·lecció. En absència de recursos per farcir més el programa (les mostres més o menys previstes de Brossa i Coderch es desplacen cap al 2014, o potser al 2015), el Macba no té més remei que treure el suc del seu fons d'obres, que passarà a ocupar de manera permanent dues –i no una– plantes del museu.

Promet ser un suc nutritiu que també ajudaran a treure la Fundació la Caixa i el MNAC, tot aportant-hi les seves pròpies col·leccions i els seus espais d'exposició. Ambdues institucions es convertiran (del 12 de juliol del 2013 al febrer del 2014) en còmplices d'aquesta aventura ambiciosa que prepara el Macba.

No està clar, de moment, ni el concepte ni com es repartiran els esforços, però Marí i el seu equip hi tenen confiança. Més val que sigui així.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.