cultura

L'exposició que inaugura l'Any Estellés reivindica el seu compromís amb la llengua i el poble

La mostra “Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances”, organitzada per l'AVL destaca el paper normalitzador del “millor poeta valencià des d'Ausiàs March”

“Demà serà una cançó” és l'antologia de poemes musicats que s'ha editat en format de CD

L'ens assegura que no s'ha amagat el vessant polític del poeta de Burjassot

El centre del Carme de València inaugura aquest dimarts l'exposició “Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i esperances”, organitzada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La mostra, que es podrà veure fins al 17 de febrer, enceta els actes de l'any dedicat al poeta en el 20é aniversari de la seua mort.

El president de l'ens consultiu de la Generalitat, que ha aportat 50.000 euros per a l'exposició, ha destacat que amb aquesta commemoració es retorna a Estellés tot el que ell ens ha deixat. “Llegir-lo, conéixer-lo i tornar-lo a llegir és el millor homenatge que li podem fer al millor poeta contemporani del país”, ha subratllat Ramon Ferrer.

L'acadèmic i president de la Comissió de l'Any Estellés, Manuel Pérez Saldanya, ha sigut l'encarregat de presentar l'ambiciós programa d'activitats que formen part de l'Any Estellés. Entre els diversos homenatges, s'inclou la publicació d'un còmic per divulgar la figura del poeta entre el públic infantil, en la línia dels que s'han editat anteriorment en homenatge a altre escriptors; una guia didàctica adreçada a estudiants; la publicació d'un itinerari “La València de Vicent Andrés Estellés. La mirada d'un poeta” que servirà d'acompanyament a la ruta que es farà per la ciutat, dissenyada per la néta del poeta i en què també es llegiran alguns dels seus poemes; i per últim la part que es dedicarà a la música.

Amb aquest motiu s'ha editat el CD Demà serà una cançó. Es tracta d'un antologia de poemes del de Burjassot musicats per diversos artistes. Entre ells Ovidi Montllor, Al Tall, Òscar Briz o Miquel Gil. Josep Vicent Frechina, que ha sigut l'encarregat de fer-ne la selecció, assegura que “els versos són d'una qualitat líquida que permet que s'adapten a qualsevol partitura”. Per això és que a partir dels seus poemes ja s'han fet unes dues-centes cançons. “Estellés és, possiblement, el poeta més musicat”, ha explicat Saldanya.

L'AVL també editarà un gran volum sobre l'obra del poeta. “Sobre Estellés s'han fet nombroses investigacions. Això no obstant, estem fent un treball d'avaluació sobre el seu treball. Serà una aportació rellevant que contribuirà a conéixer un poc més el seu treball”.

Compromís social

A l'exposició, que a partir del gener viatjarà arreu el país, també és possible descobrir el compromís social del fill del forner amb el seu poble. “No hem amagat res del que va ser Estellés. Ara bé, Estellés no és un poeta polític”, ha advertit Josep Palomero, comissari de l'exposició, alhora que ha ensenyat algunes de les fotografies on es pot veure el poeta en un míting del PSAN a l'aplec del Puig o una manifestació en contra de l'entrada d'Espanya a l'OTAN.

Per la seua part Saldanya ha fet ressaltar que en Estellés es conjuminen tres vessants. “És un creador de lector de poesia i de poesia en valencià, cosa que mostra el seu compromís amb la llengua; és un forjador d'identitat precisament pel seu compromís amb la llengua i la cultura; i per últim, és un creador de persones fortes per la llengua i la cultura d'aquest país”, ha dit.

En el mateix sentit, s'ha expressat la filla de l'escriptor, Carmina, molt emocionada en recordar que “era un home molt divertit”, en oposició a l'opinió generalitzada sobre el caràcter del poeta, de qui ha confessat que li agrada especialment Coral romput. “Mon pare era una persona compromesa amb la gent i el seu poble. Fins ara ha sigut el poble el que ha reconegut el seu treball. Feia falta el reconeixement de l'Administració i ja ho hem aconseguit”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.