cultura

JORDI CERVERA

PERIODISTA I ESCRIPTOR

“No hi ha consumidors de cultura entre els dirigents”

Qui més qui menys coneix un nen al qual no li agrada menjar i que sempre troba una bona excusa per no fer-ho. Un d'aquests nens és el protagonista de “Llepafils”, la nova novel·la de Jordi Cervera, un periodista i escriptor que no té pèls a la llengua.
Les retallades als menjadors fan que molts nens no facin ni un àpat saludable al dia
Un nen llepafils pot arribar a desesperar els pares?
Segur que tots coneixem algun nen que ho aconsegueix. Però el meu llibre també busca que els pares es mirin el tema des d'un punt de vista més desdramatitzador perquè sempre hi ha un punt d'esperança.
Ho ha viscut en pròpia pell?
La inspiració és un nebot que respon una mica a aquest perfil, però ell és un nen feliç.
Estic davant d'un exllepafils?
(Riu) No, no, ni pensar-ho. El meu problema és més aviat el contrari: sempre m'ha agradat molt menjar i m'agrada tastar-ho tot.
Costa parlar de menjar saludable en un moment en què a Catalunya la pobresa infantil s'acosta al 25%?
Mires d'abstreure't del problema quan fas la novel·la perquè el llibre és una novel·la lúdica adreçada a un públic juvenil, però és cert que aquest problema és molt greu i que augmentarà. S'està detectant que les retallades als menjadors escolars fan que molts nens no puguin fer ni un àpat saludable al dia.
Vostè s'ha mostrat molt crític amb les retallades i ha arribat a dir que afecten tothom menys els polítics.
La meva sensació és que els polítics s'han creat un món a banda. Jo retallo de la teva butxaca, no de la meva. Segueixen tenint uns privilegis impensables. Una cimera per parlar de la fam val tants diners per no resoldre res que es podria fer per videoconferència. I cotxes oficials, i duplicitats de càrrecs... Intenten preservar el seu estatus i al final acaben tots abraçant-se i anant a dinar. S'han creat una bombolla a banda i allà estan bastant bé.
Quines retallades li remouen l'estómac especialment?
Tot el que té relació amb l'educació i la sanitat.
La cultura no està al mateix nivell?
Podria arribar a acceptar retallades en cultura, sobretot si servís per protegir la sanitat i l'educació. Però la cultura és fonamental per al futur, i això els polítics no ho veuen, no la fomenten i, sense voler generalitzar, no la practiquen. No crec que hi hagi grans consumidors de cultura entre la classe dirigent, i això es nota.
L'augment de l'IVA seria l'exemple més clar?
Són aquestes retallades clàssiques. Retallar del cinema, de la literatura, és un disbarat, és atemptar contra el futur del país. Un altre problema dels polítics és que només tenen l'horitzó de les eleccions. Més enllà no els interessa gaire res més. Els polítics del postfranquisme eren més de raça, més humanistes que polítics, i pensaven en un país de futur i van establir les bases de l'educació, de la cultura... Ara només es mira quant costa i si dóna benefici electoral. I això ho pagarem molt car.
El debat sobre l'independentisme és una cortina de fum per tapar tot això que denuncia?
No gosaria dir que és una cortina de fum, però és cert que és la típica distracció que fa diluir la resta de temes. Jo hi veig un perill: si això no va endavant, generarà una frustració més en el poble català.
Traduirà Llepafils al castellà?
Ja m'agradaria, però depèn de moltes coses.
La situació actual dificulta als escriptors catalans anar a conquerir el territori espanyol?
Aquesta dificultat ha existit sempre. Hi havia gent a la qual li recomanaven que es canviés el nom per signar en castellà, o que figurés com a traductor i qui realment havia fet la traducció quedés en l'anonimat. El problema és que mai s'ha apostat per una política de traducció important.
Catalunya ha de premiar autors catalans que escriuen en castellà?
Jo crec que no. Perquè, malgrat tot, segueixo pensant que som una cultura de resistència. Trobo un disbarat com a concepte que diguin que els autors catalans que escriuen en castellà estan discriminats a fora. Si tenir el Cervantes és estar discriminat, que em discriminin ara mateix, sisplau. Un premi nacional català de literatura ha de defensar els seus autors i ser una projecció a fora dels autors catalans. No és una qüestió ni política ni excloent. La cultura catalana és la que s'expressa en català, i ho diu un consumidor de literatura castellana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.