cultura

Amor, guerra i represàlies

Núria Pradas guanya el segon premi Carlemany per al foment de la lectura

La tria final
del guanyador
la fa un jurat format per nou joves d'entre
14 i 16 anys

El premi Carlemany, convocat pel govern d'Andorra i el Grup 62, a través de les editorials Columna i Proa (que s'alternen la publicació) i també de la Fundació Enciclopèdia Catalana, va canviar de format l'any passat i queda circumscrit al gènere juvenil.

La guanyadora de la segona convocatòria ha estat Núria Pradas (Barcelona, 1954), una autora dedicada, sobretot, al gènere infantil i juvenil que, des del seu debut, el 1995, amb Sol d'hivern, ha publicat a la majoria d'editorials catalanes un total de 37 obres, comptant-hi la guanyadora, Sota el mateix cel, que Columna publicarà el març vinent.

L'obra està ambientada el 1941, en un petit poble de la Baixa Normandia, i tracta de l'enamorament entre la jove Claire i en Geert, un soldat de l'exèrcit nazi. Un amor socialment conflictiu.

“S'enamoren en el moment i el lloc menys oportuns”, explica Pradas, i hi afegeix els motius de fons que l'han impulsat a escriure aquesta història: “Les darreres obres en què he treballat, com aquesta, van dirigides a un públic no definit, no crec que sigui només juvenil; no sóc una historiadora experta, però m'interessava molt mostrar les represàlies que patien les dones franceses que cometien l'error d'enamorar-se d'un soldat alemany; no sempre era col·laboracionisme, en el cas de la meva protagonista és sentiment pur.”

Núria Pradas, filòloga de formació que també ha escrit teatre, llibres de viatges i assaig, va ser mestre fins fa uns set anys. “Les dues feines són molt exigents i vaig decidir dedicar-me en exclusiva a escriure.”

Alguns canvis

Montserrat Planelles, del Ministeri de Cultura del govern d'Andorra, va comentar que, tot i tenir un nom diferent, “el premi manté vigents la resta de conceptes”. La dotació s'ha reduït a 10.000 euros, això sí, i ara un jurat d'experts tria tres finalistes d'entre els quals surt el guanyador, elegits per un segon jurat format per nou joves de 14 a 16 anys.

Ester Pujol, directora editorial del Grup 62, es va alegrar que els originals presentats siguin nou, cinc més que en la primera convocatòria, i tot fa pensar que la xifra anirà augmentant. Per Berta Bruna, editora de Columna, “el fet que el jurat final sigui format per joves, atorga més valor al premi”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.