cultura

publicacions

Presenten el primer estudi integral sobre Josep Aragay

L'investigador Xavier Castanyer revela aspectes inèdits de l'artista i teòric noucentista vinculat a Breda

El doctor en història de l'art per la Universitat de Girona (UdG) Xavier Castanyer (Breda, 1967) presenta aquesta tarda, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres (19 h), el primer estudi integral sobre Josep Aragay, artista i teòric del Noucentisme (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), una adaptació de la seva tesi doctoral, defensada l'any passat a Girona, en la qual restaura la memòria de l'artista i revela el destacat paper que va tenir dins l'art català contemporani amb l'aportació d'abundant material inèdit. En la presentació d'avui, l'autor estarà acompanyat de Maria Josep Balsach, directora de la Càtedra d'Art i Cultura Contemporanis de la UdG; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Recerca en Humanitats i Ciències Socials, i l'historiador de l'art Francesc Fontbona, membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

Josep Aragay, artista i teòric del Noucentisme permet constatar la profunda implicació del conegut ceramista de Breda, municipi on hi ha el museu amb el seu llegat, en el projecte cultural que liderava Eugeni d'Ors, que va encomanar-li, de fet, la direcció artística del programàtic Almanach dels Noucentistes, l'any 1911. Castanyer, però, documenta també la seva intensa activitat com a dibuixant satíric, la seva amistat i correspondència amb els intel·lectuals de l'època, com ara Francesc Pujols, Josep Obiols, Xavier Nogués, Carles Rahola o Carles Riba, i la seva àmplia obra teòrica, recollida en alguns textos fonamentals avui oblidats i en altres d'inèdits, com ara el dietari del viatge a Itàlia que va fer el 1916-1917 i que va modelar tota la seva visió estètica. Així mateix, descobreix la seva faceta com a polític durant la República, quan va ser regidor d'Acció Catalana a l'Ajuntament de Breda i va haver de fer front al caciquisme local, sense oblidar la seva gradual decantació cap a la ceràmica decorativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.