cultura

El Col·lectiu Saginosa enceta la campanya “Salvem el Molí” d'Ibi

S'afona la segona planta del Molí de Paper d'Ibi

Els més de 120 litres per metre quadrat que han caigut durant el passat mes de novembre i l'estat d'abandonament per part del propietari fan que ja s'haja assolat part de la segona planta de l'edifici, amb la qual cosa els enderrocs estan ara sobre la primera planta posant en perill l'estructura de tot el molí.

El Col·lectiu Saginosa va mantindre divendres 30 de novembre una reunió amb la regidora, María Amparo Pina, i els tècnics d'Urbanisme i de Medi Ambient per tractar este nou assolament i les futures accions que es poden prendre. El Col·lectiu va mostrar la seua predisposició a ajudar en tot el que estiga al seu abans i va fer èmfasi en la urgència de prendre alguna mesura ràpida per a consolidar l'edifici i que no continue degradant-se, ja que en eixe estat i segons l'opinió dels arquitectes que formen part del Col·lectiu no tardarà molt a caure sencer i ser una ruïna, proposta que vam presentar al registre municipal dirigint-nos a l'Alcaldessa.

Des de la regidoria es va informar que l'Ajuntament ha firmat un contracte d'arres amb el propietari de durada de tota esta legislatura amb un senyal de 30.000 euros i amb un preu fixat per al molí de 200.000 i que l'Ajuntament està buscant opcions per a la seua adquisició, la qual cosa des del Col·lectiu es valora molt positivament, ja que això implica una opció real de compra i de rehabilitació.

Tot i això, també es va informar al Col·lectiu que ara mateix el Molí de Paper no és una qüestió prioritària per al govern municipal i davant d'això, el Col·lectiu Saginosa va manifestar a la regidora, la necessitat d'una actuació d'urgència i que el procés d'adquisició no es dilate en el temps, ja que es corre el perill que l'edifici caiga totalment i que, en eixe cas, Ibi perdria un edifici d'alt valor cultural, industrial i turístic per al poble.

Interés del Consell Valencià de Cultura

Tant és així que s'està a l'espera que el Consell Valencià de Cultura inicie l'expedient de declaració de Bé d'Interés Cultural juntament amb el Barranc dels Molins gràcies a una sol·licitud al respecte que el Col·lectiu Saginosa va elaborar amb les aportacions de l'arqueòleg José Lajara —creador de la Carta Arqueològica d'Ibi—, de l'arquitecta Ágata Marquiegui —experta en arquitectura de l'aigua— el botànic Segundo Ríos —director de l'Estació Biològica Torretes, participada per la Universitat d'Alacant— i María José Martínez Tribaldos —arxivera municipal i gran coneixedora de la importància històrica del Molí de Paper i del Barranc dels Molins per al desenvolupament d'Ibi com a poble—.

Qüestió de prioritats

El Col·lectiu és conscient que l'actual situació econòmica no permet l'endeutament excessiu dels ajuntaments i que una compra així caldria estar pressupostada, de cara ja a 2014. Tot i això, es considera que es tracta d'un tema de prioritats i que, amb voluntat política, l'adquisició del Molí de Paper és una opció perfectament viable, ja que ja hi ha un contracte d'arres firmat amb el propietari. És per això, que des del Col·lectiu s'ha decidit encetar una campanya pública denominada “Salvem el Molí” (http://saginosa.wordpress.com/salvem-el-moli/) amb la col·laboració d'altres associacions iberudes, en què es preveu dur a terme un Assemblea Pública Oberta semblant a la de l'any passat en què es convidaran experts per, precisament, fer veure al poble d'Ibi i a la classe política la importància que té el Molí de Paper a nivell cultural, històric i arquitectònic, però també turístic, i de les possibilitats que podria tindre per a crear treball un Molí rehabilitat i posat a l'abast de la ciutadania a la porta del Parc Natural de la Font Roja i vora un indret culturalment i mediambientalment tan ric com el Barranc dels Molins.

Una aposta decidida

Amb aquesta campanya el que es pretén és fer que els polítics de tots els grups amb representació a l'Ajuntament es comprometen i aposten decididament per l'adquisició del Molí de Paper en un període curt de temps, que a hores d'ara ja es retardaria pels tràmits administratius a 2014. L'actual situació política a l'Ajuntament d'Ibi amb un govern en minoria és un escenari perfecte per a pactar i consensuar entre tots aspectes tan importants com este.

A més, en la campanya també es demanarà que el procés de rehabilitació siga un procés amb la participació de la ciutadania per tal de decidir els futurs usos que haurien de ser públics i oberts a la ciutadania, com ara un xicotet alberg i restaurant rural, sales multiusos, zona museística o lloc d'interpretació del Barranc dels Molins o fins i tots centre d'entrada al Parc Natural de la Font Roja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.