cultura

El capità i els emperadors

L'Ajuntament barceloní compra per 12.000 euros un retrat del marquès de la Mina, un de Carles VI i un de la seva esposa Elisabet per al futur Born Centre Cultural

Han estat penjats durant qui sap quants anys en dues parets, l'una al davant de l'altra, d'una casa particular de Barcelona. A una banda, els retrats de l'arxiduc Carles d'Àustria i la seva esposa Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, els monarques en disputa amb els Borbons i derrotats durant la Guerra de Successió. A l'altra banda, el retrat del sevillà Santiago Miguel de Guzmán Dávalos Spinola, més conegut com a marquès de la Mina, militar borbònic que va participar en el setge de Barcelona i capità general de Catalunya en els anys de la repressió.

Les tres obres, testimonis de la desfeta de Catalunya el 1714, són a partir d'ara patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, després d'haver estat adquirides als seus antics propietaris, la família D'Alós-Moner, per una quantitat fregant el simbolisme, una mica més de 12.000 euros tots tres. Els quadres havien de ser subhastats, però finalment els propietaris van decidir vendre'ls a l'Ajuntament. El municipi té molt clar el seu destí: el futur Born Centre Cultural, que s'inaugurarà l'11 de setembre del 2013.

Els tres retrats s'adapten com l'anell al dit al contingut del futur museu, ja que expliquen, des dels dos bàndols, una part de la Guerra de Successió. El retrat del marquès de la Mina, pintat entre el 1760 i el 1766, és de Manuel Tramulles, deixeble d'Antoni Viladomat i un dels pintors catalans més importants del segle XVIII. El marquès es va fer retratar amb totes les seves condecoracions i medalles. Al fons es pot veure una de les primeres representacions del nou barri de la Barceloneta, que precisament el marquès va impulsar que es construís. Es desconeix, en canvi, l'autoria dels retrats dels emperadors. El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha dit que l'Ajuntament continuarà buscant noves peces “que enriqueixin el patrimoni cultural públic de la ciutat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.