cultura

la CRÒNICA

El català guanya la partida

El català gaudeix de bona salut i és ben viu. I continua –i per molts anys!– sent una eina d'integració i socialització per a les persones estrangeres que arriben al nostre país. Ho és a pesar dels intents del ministre Wert de voler minar les bases del seu ensenyament. I ahir la realitat sociolingüística del país es va posar novament de manifest a través de l'activitat Sortim al carrer, organitzada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) de Girona i que es va celebrar al llarg del matí al Punt de Trobada de la Rambla de Girona. L'objectiu: donar a conèixer els cursos de català per a adults i el programa del voluntariat per la llengua. Algunes dades avalen la feina que du a terme el consorci a les comarques gironines: al llarg d'aquest any s'han ofert 485 cursos, als quals hi ha hagut 11.262 inscripcions. I s'han constituït unes 1.300 parelles lingüístiques. De fet, i segons va reconèixer la coordinadora del programa del voluntariat per la llengua, Montse Deulofeu, l'activitat d'ahir va ser inicialment concebuda per intentar captar més voluntaris, un col·lectiu que, segons va reconèixer, es troba, en nombre i en perfil, “una mica estancat”. La idea originària va progressar fins que es va decidir sortir al carrer per mostrar als gironins totes les activitats que s'organitzen des del consorci.

El programa va arrencar a les 10 del matí de manera mandrosa i amb poc públic, però a mesura que van passar les hores, la gent es va anar engrescant i participant a les diferents propostes. A les 10 del matí, el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, va obrir la lectura de textos dels escriptors Joan Sales, Pere Calders i Tísner per commemorar, respectivament, el centenari del seu naixement. Després, alumnes dels cursos de català i el cor de pares i mares de l'escola Joan Bruguera de Girona –Les Veus del Bruguer– van interpretar diverses nadales. Més tard, es va iniciar una partida de scramble gegant que, si bé estava pensada per als adults, ben aviat va ser presa, literalment, pels més petits. L'activitat que va tenir una millor acollida i va generar més expectació entre els vianants va ser el dictat popular. Van participar-hi una trentena de persones, entre alumnes dels cursos que ofereix el CNL i altra gent interessada. El text escollit per al dictat va ser un paràgraf de l'obra Incerta glòria, de Joan Sales. Van quedar tres finalistes que van haver de desempatar amb un llistat de paraules. I la guanyadora va ser Maria Gràcia Cornellà, una gironina que, curiosament, es va presentar per lliure. La partida d'ahir la va tornar a guanyar, un cop més, el català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.