cultura

Tot en un museu

L'Ajuntament de Reus concentrarà totes les exposicions al Museu d'Arqueologia i tancarà el Museu d'Art i Història, que només obrirà en dates determinades

El Museu de Reus inaugurarà al maig una gran exposició amb originals de Marià Fortuny

Fer dels museus de Reus “equipaments més eficients” i adaptar-los “a la realitat econòmica actual” són, segons el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, els dos objectius del pla de museus que ha engegat l'Ajuntament. El canvi més important de la nova planificació és el tancament del Museu d'Art i Història, situat a la plaça Llibertat, que es convertirà en “un magatzem visitable” i que només s'obrirà en dates determinades i per atendre la demanada de grups d'escolars. “Mantenir-lo obert com fins ara suposa uns costos molt importants”, diu Anna Figueras, directora gerent de l'Institut Municipal de Museus. Amb la seva clausura, la regidoria de Cultura s'estalviarà un 30% del pressupost anual, segons Joaquim Sorio.

Per contra, en el nou pla en surt beneficiat el Museu d'Arqueologia Salvador Vila-seca, que ara perdrà el nom i passarà a dir-se Museu de Reus. El consistori vol que aquest equipament, situat al raval de Santa Anna, sigui el punt neuràlgic museístic de la ciutat. “Aquest ha de ser un espai on sempre hi passin coses”, segons Figueras, que hi afegeix que aquest espai concentrarà totes les exposicions i activitats museístiques de la capital del Baix Camp. A més, la intenció de l'Ajuntament es ampliar l'equipament amb l'espai que es guanyi amb l'enderrocament de les cases adjacents, i que ja són de titularitat municipal.

Quatre grans cites

El museu rebrà en els tres anys vinents les quatre grans exposicions que s'organitzaran a la ciutat. Al 2013 s'hi muntarà la mostra Fortuny, el Mite (entre els mesos de maig i setembre), amb motiu del 175 aniversari del naixement del pintor Marià Fortuny. L'exposició reunirà una trentena d'obres originals del pintor, la majoria procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya i entre les quals hi haurà La vicaria, la seva obra més destacada. També l'any que ve, però a l'octubre, s'inaugurarà una exposició dedicada al pintor Josep Tapiró, per commemorar el centenari de la seva mort.

Al 2014, el museu reunirà les activitats i exposicions que s'organitzin per commemorar els 200 anys del naixement del general Prim (militar i polític progressista del segle XIX). I pel 2015, el Museu de Reus obrirà l'exposició semipermanent El Reus del 1900: una mirada cap al passat i cap al futur, que inclourà les peces artístiques més representatives de la ciutat des de l'època prehistòrica fins a l'actualitat. Aquest muntatge, segons Anna Figueras, ha de ser un complement important per als visitants atrets per la riquesa modernista de Reus.

D'altra banda, pel que fa al centre d'art contemporani Cal Massó, l'Ajuntament n'externalitzarà la gestió i ben aviat publicarà les bases del concurs públic. I sobre el Centre de la Imatge Mas Iglesias, el consistori reusenc vol situar-lo com un centre de referència a Catalunya, sobretot en algunes especialitats, com és el cas del fotoperiodisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.