cultura

art

L'MD'A homenatja el bibliòfil Miquel Plana, ‘creador de meravelles'

L'exposició ‘Poètica d'un ofici', que es presenta demà amb una taula rodona, revisa la trajectòria de l'artista i artesà del llibre mort el maig passat

Era un “artista del llibre”, un “arquitecte de les lletres”, un “creador de meravelles”, però per més superlatius que fossin els apel·latius que rebés, Miquel Plana (Olot, 1943-2012) no va deixar de ser un home cordial, discret, pacient, que tractava els llibres que confeccionava al seu taller artesanal amb una pulcritud i dedicació fora del temps, definitivament insòlites i de reconeixement internacional. Quan fa poc més de sis mesos de la seva mort, el 21 de maig passat, el Museu d'Art de Girona (MD'A) i la seva Associació d'Amics, de la qual va ser membre honorari des del 2002, volen retre-li homenatge amb l'exposició Miquel Plana. Poètica d'un ofici, que revisa la seva producció com a pintor, gravador i, especialment, bibliòfil a través de les més de noranta peces de l'autor que formen part de la col·lecció del museu. L'exposició s'inaugura demà (19.30 h) amb una taula rodona a l'Espai de l'Associació dels Amics de l'MD'A, al carrer Ciutadans, en la qual participaran Narcís Comadira, Narcís-Jordi Aragó, Josep M. Terricabras i Josep M. Fonalleras, quatre escriptors gironins que van col·laborar amb l'artista en les seves acurades edicions de bibliòfil. La mostra, repartida entre els dos espais, l'Àmbit 1 de l'MD'A fins al 7 d'abril i el local dels Amics fins al 31 de gener, permetrà redescobrir l'obra d'aquest creador únic a Catalunya, autor de quasi 200 llibres d'artista i de bibliòfil, a més de gravats, cartells i il·lustracions, sobretot a través de la seva relació amb els escriptors gironins i amb el mateix museu que ara l'homenatja, amb el qual va col·laborar sovint, des de 1991, fos per la seva activitat pedagògica al voltant del gravat o per les serigrafies que cada any realitzava per als Amics.

Els secrets d'un art visual i tàctil

Fidels a l'esperit del mateix Miquel Plana, que entenia el llibre no com un mer suport sinó com un objecte bell en si mateix, tant als ulls com a les mans, coincidint amb l'exposició s'han organitzat una sèrie de tallers al voltant del gravat i la impressió que impartirà el reconegut gravador Sebi Subirós a les mateixes sales d'exposició: els dies 2 de febrer i 2 de març per al públic adult (2 euros la inscripció) i el 16 de febrer i el 6 d'abril per a mainada d'entre 6 i 12 anys. A més, s'impartiran tallers de gravat per a alumnes de primària, secundària i batxillerat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.