cultura

Amb tots els honors

Amb motiu del centenari del naixement del poeta Salvador Espriu es prepara un any atapeït d'activitats amb exposicions, lectures, música, publicacions i teatre

‘La pell de brau' (1960) ha esdevingut el llibre més citat de la poesia catalana
Es farà un acte institucional a Madrid centrat en la defensa espriuana del poble català

Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10-7-1913-Barcelona, 22-2-1985) és un dels escriptors catalans més citats, però insuficientment llegit. Per posar-hi remei i coincidint amb el centenari del seu naixement, el govern de la Generalitat ha organitzat l'Any Espriu 1913-2013, amb la llegenda Ens mantindrem fidels, amb la voluntat que tingui un caràcter cultural, cívic i participatiu.

Els objectius de l'Any Espriu es poden centrar en dos eixos: difondre l'obra i la figura de Salvador Espriu arreu dels territoris de parla catalana i també a Espanya i a altres països; i impulsar la relectura i l'actualització de la seva obra i el seu llegat. Espriu és una figura insigne de les lletres catalanes, no sempre tractada amb la consideració que es mereix, tot i que els seus llibres estan traduïts a una dotzena de llengües. Espriu es va donar a conèixer com a narrador i va ser determinant en la recuperació del teatre català, en què va destacar com un autor carregat de simbolisme. Però on va excel·lir és en la seva obra poètica. Autor de La pell de brau (1960), format per 54 poemes, i que amb els anys ha esdevingut el llibre més citat de la poesia catalana. En una entrevista a Presència de l'any 1968, declarava que “em vaig decantar per la poesia, la qual jo podia construir de memòria, a la nit, quan no aconseguia d'adormir-me. En llevar-me, n'escrivia el resultat. Això, amb la prosa, no es pot fer...”

Tenia una personalitat polièdrica, d'una gran complexitat, però durant molts anys la vigència dels seus textos va ser extraordinària, i la prova és que en la commemoració de l'Any Espriu hi ha previstes activitats tant diverses com exposicions, funcions teatrals, noves músiques, actes de difusió lectora, publicacions editorials, cuina, simposis, cicles, produccions audiovisuals, i tot plegat amb una vocació de difusió internacional.

Xavier Bru de Sala és el comissari general de l'esdeveniment que començarà a tenir cos l'1 de gener, ja que una de les activitats previstes –la Frase del Dia– es difondrà en un ampli ventall de mitjans de comunicació catalans, incloent-hi El Punt Avui.

Algunes de les activitats més rellevants –actes centrals, exposicions, difusió i Frase del Dia– ja es destaquen en peces en aquestes mateixes planes, però també hi haurà diverses iniciatives teatrals, com ara la representació de La pell de brau, a càrrec de l'Antiga Companyia Adrià Gual; la incorporació d'obres d'Espriu a la programació dels teatres públics; i adaptacions d'obres seves a càrrec de diversos autors per ser representades a les escoles pels estudiants. La divulgació de la seva obra cívica i moral deu molt a Maria Aurèlia Capmany, Ricard Salvat i Raimon, que el va musicar. I pel que fa a la música, hi haurà una promoció de noves músiques i concerts a càrrec de destacats artistes amb textos d'Espriu; el concert Els cementis d'Espriu, en una producció de M. Lladó; la distribució d'un CD, Espriu al segle XX. La pell de Brau; un espai al Mercat Música Viva de Vic a propòsit d'Espriu; l'espectacle Viu Espriu...

Biografia i diccionari

Pel que fa a les publicacions, hi ha prevista l'edició d'un diccionari temàtic de frases i citacions d'Espriu; l'edició d'antologies diverses; edicions bilingües català-castellà de la seva obra; la biografia d'Agustí Pons Espriu transparent, que publicarà Proa, o l'edició de Memòries del notari Espriu, impulsada per l'Ajuntament d'Arenys de Mar.

A cavall d'Arenys i Barcelona se celebrarà el II Simposi Internacional Salvador Espriu. A la Biblioteca de Catalunya, un cicle de lectures comentades, i a l'Ateneu Barcelonès i a altres poblacions, una sèrie de deu conferències, amb el títol Itinerari Salvador Espriu.

Es promou un simposi internacional sobre l'obra d'Espriu a la Universitat de Cambridge i/o en alguna altra universitat europea. També un acte institucional a Madrid, centrat en la defensa espriuana del poble català i del diàleg hispànic proposats per Espriu. A més, és clar, de produccions audiovisuals i intervencions en les xarxes socials; un projecte d'una telemovie i un documental sobre la vida i 'obra d'Espriu produït per TV3.

El Punt Avui oferirà cada dia del 2013 una citació de l'obra d'Espriu

Un dels apartats més singulars de l'Any Espriu és la Frase del Dia, que consisteix en una citació de la seva obra, tant de poesia, de prosa, com d'assaig, i també poden ser extretes de les entrevistes o les cartes. El Punt Avui s'ha adherit a la seva difusió i ja l'oferirà en el primer número de l'any 2013.

Les citacions d'Espriu, que compondran les 365 frases del dia, seran seleccionades amb un criteri que combini la diversitat temàtica amb l'impacte sobre cada ciutadà que la llegeixi o escolti. L'objectiu d'aquesta iniciativa és posar a l'abast de la ciutadania una quantitat important i significativa de les paraules de Salvador Espriu, procurant arribar al màxim nombre de persones possibles, perquè les puguin tenir presents, hi puguin reflexionar i es familiaritzin amb l'obra del poeta.

TV3 i Catalunya Ràdio divulgaran la Frase del Dia, i s'estan preparant altres convenis amb organismes, institucions i entitats de gran capacitat difusora. També s'està gestionant la seva divulgació amb els principals diaris i mitjans audiovisuals catalans, amb les xarxes socials -un els objectius és que la frase sigui un dels temes més comentat al Twitter- ; amb els mitjans de comunicació local i d'altres.

Xavier Albertí dirigirà l'obertura institucional el 23 de gener

El director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, serà l'encarregat de dirigir l'obertura institucional de l'Any Espriu que es farà el 23 de gener vinent al Palau de la Música.

Per Sant Jordi, el 23 d'abril, es convoca una marató de lectures amb el títol Espriu de cor i de memòria, a càrrec de ciutadans i figures amb relleu social.

El 10 de juliol, per commemorar la data del naixement del poeta, hi haurà un homenatge popular a Espriu al cementiri d'Arenys de Mar (Sinera). Se celebraran actes durant tot el dia, i Lluís Danés dirigirà l'espectacle musical de cloenda titulat Perquè un dia torni la cançó a Sinera, una de les grans apostes.

L'11 de Setembre hi haurà una significativa presència de la figura de Salvador Espriu més cívic als actes que es convoquin am b motiu de la Diada.

I amb data a determinar, està prevista la inauguració, en un lloc cèntric de Barcelona, d'un monument a Salvador Espriu encarregat per l'Ajuntament a un artista de reconegut prestigi.

Impulsar la lectura i l'actualització de la seva obra

Entre els grans objectius de l'Any Espriu, a més de difondre l'obra i la seva figura, hi ha el d'impulsar la lectura. Es preveuen diversos actes de difusió lectora, com ara incloure les obres d'Espriu a les diverses manifestacions poètiques i literàries: el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, el Festival de Poesia Catalana de Sant Cugat o el Kosmopolis.

Salvador Espriu serà el gran protagonista de la Setmana del Llibre en Català, i es promourà la lectura de la seva obra a través de les llibreries i de la Xarxa de Biblioteques Públiques.

Es convocarà una concentració de Laies i Ariadnes, que llegiran textos dels llibres Laia i Ariadna al laberint grotesc, respectivament.

S'organitzaran visites guiades a Arenys de Mar, amb itineraris espriuans i introducció al món de Sinera.

S'editarà un display basat en el dibuix de Pla Narbona per a biblioteques i llibreries.

Es promou l'acte Homenatge de Salvador Espriu als mestres de Catalunya: 31 anys, a Barcelona. I Salvador Espriu serà lectura obligatòria en el cicle 2013-2015.

Acte en base a la lectura de fragments d'Espriu, abans de l'inici d'un esdeveniment esportiu rellevant.. Lectura de l'inici del Càntic en el temple, que acaba amb els versos: “Ens mantindrem fidels per sempre més...”

Un ampli ventall d'exposicions per ajudar a conèixer la seva figura

El CCCB acollirà l'exposició central de l'Any Espriu, que amb el títol He mirat aquesta terra, tractarà el tema d'Espriu i els catalans.El projecte i la idea és de Xavier Bru de Sala i el comissari Julià Guillamón.

A Barcelona i altres ciutats està prevista l'exposició Titelles gegants. Escultures al carrer. Es tracta d'escultures i instal·lacions inspirades en els personatges populars d'Espriu i en el món dels titelles que ell va concebre. El Centre d'Arts Santa Mònica acollirà l'exposició La càbala i Espriu que també es podrà veure a Girona, Lleida, Tarragona, Madrid i Tel-Aviv.

La mostra Imatge Salvador Espriu, serà itinerant per a biblioteques públiques i centres culturals.

Manuel Cusachs presenta l'exposició El caminant i el mur, a Santa Coloma de Farners: mentre que a la antiga fàbrica Calisay d'Arenys de Mar es podrà veure la mostra Arenys o Sinera. També hi haurà escultures públiques a Barcelona i Arenys de Mar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.