cultura

Xavier Bru de Sala

Comissari general Any Espriu

“La paraula d'Espriu colpeix”

T

ot i la situació de crisi econòmica, sembla que s'ha pogut plantejar un Any Espriu molt ambiciós.
La idea de l'Any Espriu és justament la de la Frase del Dia “Ens mantindrem fidels...”, el millor exemple per divulgar la seva obra, amb baix pressupost i aprofitant els existents. L'exposició del CCCB en molt bona part va a càrrec del pressupost del centre, i és el mateix amb les obres del TNC. L'exposició de titelles gegants no la farem si no trobem patrocini. La previsió és que sigui una efemèride que s'autofinanci en bona part.
Què es pretén aconseguir amb les activitats programades?
Posar Espriu en l'imaginari dels catalans i que els catalans sàpiguen i sentin que va haver-hi un poeta i un enorme intel·lectual que estimava tant Catalunya que li feia mal. Des de la catalanitat i el diàleg, Salvador Espriu és un autor universal.
Com s'ho faran per intentar arribar a tothom?
Nosaltres pensem que Espriu encara està en la ment i el cor dels catalans, per la grandíssima obra que ens va llegar. I per difondre'l tenim la col·laboració entusiasta dels mitjans de comunicació, si no seria molt difícil. No puc fer més que felicitar el conjunt de la societat catalana per haver entès que Espriu és la millor companyia que podem tenir, pel seu esperit crític, per la seva fidelitat, per la seva capacitat, perquè la paraula d'Espriu colpeix.
I per defensar la contemporaneïtat i vigència d'Espriu?
Per exemple, l'11 de Setembre l'encapçalava la frase “Els homes no poden ser si no són lliures...” i va ser una iniciativa de l'organització. Nosaltres mirarem de popularitzar-lo en tos els àmbits, sobretot amb les noves músiques. I amb la Frase del Dia, a través de la xarxa, i la col·laboració impagable de Laura Borràs; amb la biografia que ha escrit Agustí Pons; o per Sant Jordi amb les lectures de les Laies i les Ariadnes,...
Es diu que Espriu és el poeta més citat però poc llegit.
Espriu no està oblidat. La biblioteca de Catalunya que té menys títols, en té com a mínim una vintena. Espriu està traduït a un bon grapat de llengües. Des que treballo en aquest projecte, la gent em para pel carrer i em cita fragments de poemes i obres teatrals seves de memòria. Vull expressar l'agraïment a tothom, perquè el nivell de col·laboració que estem rebent és extraordinari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.