cultura

PATRIMONI

Ripoll ja exerceix de capital cultural catalana del 2013

El Museu Etnogràfic mostra des d'ahir els facsímils de les bíblies “de Rodes” i “del Vaticà”, elaborades al cèlebre ‘scriptorium' medieval en època de l'abat Oliba

El primer acte cultural del 2013 a Ripoll, celebrat ahir al Museu Etnogràfic, ha tingut a veure, com es podia preveure, amb la capitalitat de la cultura catalana que la ciutat exercirà al llarg d'aquest any. Va ser un acte que va concentrar diversos esdeveniments: l'estrena de la mostra de les edicions facsímils de dues de les cèlebres bíblies elaborades a l'scriptorium de Ripoll el segle XI, en època de l'abat Oliba (les conegudes com “de Rodes” i “del Vaticà”); la presentació d'un oli de Francesc Torrescasana adquirit fa poc pel museu; l'activació del franqueig postal de l'Ajuntament amb el logotip de Capital de la Cultura Catalana, i la presentació del punt de llibre i el segell commemoratius.

Va cridar especialment l'atenció del públic la còpia de la bíblia “de Rodes”, inèdita a Ripoll, i que ha estat possible dur al museu ripollès arran d'un pacte amb el Bisbat de Vic, que n'és el propietari. La “del Vaticà”, en canvi, ja es podia veure des del 2002 a l'actual Scriptorium. Diverses entitats i el mateix Ajuntament han reclamat que els originals tornin a Ripoll, l'últim cop en el ple municipal de novembre. Atesa la dificultat evident que aquest desig es pugui complir –ho va admetre ahir l'alcalde, Jordi Munel–, les aspiracions es limiten per ara a disposar d'aquestes còpies, d'altra banda, magnífiques. L'historiador Agustí Dalmau va resumir l'origen d'aquests dos llibres i l'odissea que van viure abans d'arribar a la Bibliothèque Nationale de París i al Vaticà respectivament. A tall de consol pel fet de no tenir-les al municipi, va assenyalar que si s'haguessin quedat a la vila, molt probablement s'haurien destruït en els saquejos del segle XIX.

LA DATA

Segle XI
és l'època
en què es van elaborar a Ripoll les bíblies, unes còpies de les quals es troben ara al museu local.

Els diners per al quadre els va avançar Munell

El quadre que ahir es va presentar, en què l'impressionista barceloní del XIX Francesc Torrescasana retrata el campanar i una part del monestir, va ser localitzat en el catàleg virtual d'una subhasta. Per tal d'agilitar la compra i atès que només hi podien aspirar empreses o particulars, el mateix alcalde es va fer càrrec de la despesa, i va deixar per més endavant passar comptes amb l'Ajuntament. “Va costar 1.200 euros”, va explicar ahir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.