cultura

La necròpolis de Tàrraco, fins a l'abril

La Generalitat confirma que les obres començaran aquest mes i que l'àrea funerària es reobrirà a l'abril, després de vint anys tancada

El jaciment es vincularà al nou Museu Nacional Arqueològic, que se situarà
al costat

Gener del 2013. Aquest mes i aquest any, que tot just trepitgem ara, era la data fixada pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, per a l'esperada reobertura de la necròpolis paleocristiana de Tarragona, considerada la més important de la Mediterrània occidental, però que està tancada des de fa vint anys, pendent d'unes obres de rehabilitació. El conseller va fer aquest anunci el juliol del 2012: per fi, el govern invertiria 250.000 euros en l'arranjament de l'àrea funerària, fet que en permetria la reobertura i que taparia una de les vergonyes del conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat patrimoni mundial de la Unesco i amb un dels seus monuments tancats al públic.

El gener del 2013 ja és aquí i les obres ni tan sols han començat. Però el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, ha confirmat a aquest rotatiu que els treballs, tot i que amb endarreriment, començaran aquest mateix mes i, com que es preveu un termini d'execució de dotze setmanes, a l'abril podrà reobrir la necròpolis al públic. El perquè del retard és clar: pocs dies després que el conseller Mascarell anunciés les obres, “el govern de la Generalitat va acordar, per raons de la situació econòmica, que no s'autoritzava cap nova inversió en projectes propis”, segons Pluma. Tot i que la direcció general de Patrimoni Cultural va intentar que es fes “una excepció” amb la necròpolis, no es va aconseguir. Però ara sí. Ja s'han dut a terme tots els tràmits administratius per a l'adjudicació i en els pròxims dies se signarà l'acta de replantejament de les obres, que començaran en els pròxims dies, segons Pluma. “No hem parat gens de treballar en el projecte”, afegeix el director territorial de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.

El projecte serà el mateix que s'havia presentat l'estiu de l'any passat: una inversió de 225.000 euros per rehabilitar el conjunt funerari, que disposa d'unes 2.050 tombes que cronològicament abracen des del segle III fins al període visigòtic, al segle V. Amb la intervenció, algunes de les tombes, les més malmeses, seran cobertes, i només es deixaran a l'aire lliure les de més interès. També s'instal·laran panells explicatius al llarg de tot el recorregut i es col·locaran paviments de colors per diferenciar les restes que corresponen a la casa i l'antic carrer romà de les de la part funerària. La necròpolis, situada a tocar del gran complex de la Tabacalera, es vincularà al futur Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que també es preveu que es traslladi a l'antiga fàbrica de tabacs.

LA XIFRA

225.000
euros
s'invertiran en les obres al conjunt funerari, que té 2.050 tombes del segle III al segle V.

El jaciment es va descobrir fa noranta anys

Va ser l'any 1923, durant la construcció d'una fàbrica de tabacs –avui coneguda com la Tabacalera i que s'està transformant en el gran centre cultural de Tarragona– quan es va descobrir la necròpolis. La mateixa fàbrica de tabacs va cedir una part dels terrenys perquè es pogués conservar l'àrea funerària i també va finançar la construcció d'un edifici dedicat al museu, que es va inaugurar el 1930. Està considerada l'àrea funerària a cel obert més important de l'occident romà, i un monument cabdal per als estudis sobre el procés de cristianització. El recinte està format per una zona excavada a l'aire lliure, l'edifici del museu, unes criptes funeràries i una zona de jardins amb sarcòfags exposats al públic. Les més de dues mil tombes que hi ha a l'àrea del cementiri daten del segle III al segle V, tot i que la basílica que es troba al mateix lloc s'estima que va durar un temps més. També s'hi han trobat restes més antigues, de fins al segle I aC, com ara unes sitges d'ús agrícola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.