cultura

Seqüeles i preqüeles

Es publiquen els còmics ‘Antes de Watchmen' i ‘El Supergrupo: el superretorno', que reprenen les aventures de diversos grups de superherois de la historieta

Cada un dels protagonistes de la clàssica ‘Watchmen' té ara la seva pròpia sèrie

Si hi ha un còmic de superherois que ha trencat prejudicis sobre el gènere i ha arribat a aficionats de qualsevol condició és Watchmen, l'obra magna, escrita per Alan Moore i dibuixada per Dave Gibbons, publicada per entregues entre el 1986 i el 1987.

Watchmen –adaptada al cinema per Zack Snyder l'any 2009– va suposar una visió fosca, crepuscular i desmitificadora dels superherois, que s'erigia en pessimista lectura metafòrica de la recent història dels Estats Units. Una historieta que va suposar un abans i un després, i que ara –més de vint anys després– és homenatjada per alguns dibuixants que van créixer amb la seva lectura.

En aquest sentit, ECC ha començat a publicar Antes de Watchmen, una col·lecció que s'estendrà fins al mes de maig i que consta de diverses sèries –també per entregues, i en el mateix format de comic-book de l'original–, cada una protagonitzada per un dels personatges principals de Watchmen, de qui es mostra algun aspecte de la vida prèvia al que fins ara en sabíem. De moment, s'han començat a publicar les primeres entregues de les sèries dedicades a Espectro de Seda (de Darwyn Cooke, Len Wein i Amanda Conner); Búho Nocturno (de J. Muchael Straczynski, Len Wein, Andy Kubert i Joe Kubert); El Comediante (de Brian Azzarello i J.G. Jones); Ozymandias (de Len Wein, Jae Lee i John Higgins), i els Minutemen (de Darwyn Cooke i Len Wein). Cadascuna amb la gràcia d'adoptar un registre narratiu diferenciat i un aspecte gràfic diferent, a través del qual l'homenatge al clàssic no es confon amb el mimetisme.

Watchmen era una revisió fosca i sòrdida dels dream teams de superherois a l'estil de Los Vengadores, Los 4 Fantásticos, X-Men i Los Defensores. I, curiosament, un altre equip directament inspirat en els mateixos Los Vengadores, el Supergrupo, acaba de ser objecte també d'un comeback.

El Supergrupo va néixer el 1979 com a acompanyants de Superlópez, el personatge de Jan, en l'època en què els guions els escrivia Francisco Pérez Navarro, i van viure plegats dues aventures. Els seus components són el Capitán Hispania, Bruto, Latas, El Mago i La Chica Increíble, paròdies respectives del Capitán América, La Cosa, Iron Man, Dr. Extraño i Jean Grey, als quals homenatjaven amb humor amable.

Si els drets de Superlópez els té Ediciones B, els d'El Supergrupo pertanyen al guionista Pérez Navarro, que ara publica a EDT l'àlbum El Supergrupo: el superretorno. El nou dibuixant dels personatges és Nacho Fernández, que manté recognoscibles els trets creats per Jan, però amb un estil propi. La peculiar situació legal que envolta els drets de Superlópez i el Supergrupo és objecte de diverses ironies al llarg de la nova aventura, en la qual l'equip emprèn la recerca d'un nou superheroi que els lideri, la qual cosa dóna motiu a l'aparició de transsumptes de Hulk, Lobezno, Batman, Thor i Spiderman.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.