cultura

Incert Espai Caja Madrid

El centre, a Barcelona, cessa de manera temporal la seva activitat cultural

La crisi financera i les intervencions a les caixes s'han cobrat una nova víctima en el sector de la cultura. L'Espai Cultural Caja Madrid de Barcelona, que funcionava des de feia més d'una dècada, va tancar portes el 29 de desembre. Uns cartells a la porta del centre i una última entrada al Facebook i a Twitter de l'espai diu que ha cessat “temporalment la seva activitat”.

Segons fonts consultades de l'Obra Social Caja Madrid, es desconeix absolutament què passarà en un futur més o menys llunyà amb aquest espai, situat privilegiadament a la plaça Catalunya i que tenia una programació regular d'exposicions, concerts i conferències. “No sabem encara si el tancament serà temporal o permanent”, asseguren aquestes mateixes fonts. En definitiva, la incertesa i el silenci planen sobre aquest cèntric centre cultural, que havia destacat en els últims anys per haver donat suport a la cultura més avantguardista.

Està clar que les grans retallades pressupostàries i la intervenció de Bankia (entitat que ha va integrar Caja Madrid), així com la remodelació de les estructures que hi havia fins ara en la institució, han influït en la decisió de tancar el centre en espera de decisions.

Programació coherent

De moment, el centre de Barcelona perd un espai que, encara que amb alts i baixos, havia consolidat una programació coherent d'activitats connectada amb l'art emergent i les tendències més crítiques de la cultura, amb una atenció especial a la fotografia. Una de les cites anuals més esperades de la programació de l'espai era l'exposició del projecte Generació, organitzat per Caja Madrid, que, a través d'un prestigiós jurat d'experts en art contemporani, selecciona un conjunt d'obres d'artistes residents a l'Estat espanyol. També s'havien organitzat a l'Espai interessants cicles regulars d'art emergent.

L'edifici, just a la cantonada de plaça Catalunya amb rambla Catalunya, té dues sales d'exposicions, una biblioteca i un auditori. Una de les exposicions més destacades que es van veure a l'Espai l'any passat durant la tardor va ser la que va mostrar l'univers plàstic del cantautor Daniel Johnston.

La Casa Encendida, seu visible

La seu central de l'Obra Social de Caja Madrid és la Casa Encendida de Madrid, un centre multidisciplinari que des de la seva inauguració, el desembre del 2002, es dedica a activitats culturals, de medi ambient, d'educació i solidàries. Moltes exposicions que es veien a l'Espai Cultural de Barcelona venien de Casa Encendida, que en poc temps ha esdevingut uns dels centres d'exposicions de referència a la capital de l'Estat, am b una fórmula transversal en la línia d'altres espais culturals dependents d'entitats financeres com la xarxa de Caixafòrum. La Casa Encendida s'ha especialitzat més, però, en art contemporani i emergent, una línia que en certa manera s'havia traslladat, encara que a un nivell molt més residual, a l'espai de Barcelona. Malauradament, està clar que les desfetes financeres provocaran moltes més retallades i tancaments en el sector cultural privat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.