cultura

Tanca la llibreria Proa Espais

Enciclopèdia Catalana té previst acomiadar un 25% de la plantilla dins del mateix paquet de mesures

Proa estava especialitzada en llibres en català, amb una bona quota en aquest mercat

Després d'alguns rumors insistents des de fa setmanes que els últims dies havien agafat molta consistència, la cap de premsa de Proa Espais, Anna Tomàs, va confirmar ahir al matí que “la llibreria tancarà les portes definitivament el dijous 31 de gener”. El canvi de local per abaratir costos que s'estava estudiant, segons declaracions recents dels responsables d'Enciclopèdia Catalana, s'ha descartat. Divendres passat, de fet, ja es va comunicar l'acomiadament als treballadors afectats de Proa Espais. Una solució dràstica, com la que va fer públic el 8 de gener Miquel Colomer, director de la també popular llibreria Catalònia, i el tancament, en principi temporal, de la Robafaves de Mataró.

També ahir, però a mitja tarda, Albert Pèlach, director general d'Enciclopèdia Catalana, va enviar un comunicat oficial en què es detallava, entre d'altres informacions, que “la Fundació Enciclopèdia Catalana ha optat per deixar d'aportar recursos a la llibreria Proa per tal de centrar-los en l'àmbit de producció editorial”. A més dels sis treballadors de Proa Espais, està prevista “una reducció del 25% de la plantilla, que afectarà entre 35 i 40 persones” del grup editorial.

Recuperar beneficis

Tot plegat és perquè “el Grup Enciclopèdia Catalana ha posat en marxa un pla de reestructuració amb l'objectiu de reforçar el seu projecte empresarial, amb el retorn als beneficis l'exercici 2014”. Afirmen que el 2012 han tingut “500.000 euros de pèrdues” i “22 milions d'euros de facturació, un 11% menys que el 2011”.

“El portal de venda de llibres a través d'internet, Llibres.cat, mantindrà l'activitat” i l'editorial La Galera, d'infantil, juvenil i llibres de text, en surt reforçada. A més, aposten per “la nova versió del portal Enciclopedia.cat”, que permetrà accedir a “tots els continguts d'Enciclopèdia Catalana a través d'un nou model de subscripcions anuals”.

Vint-i-dos anys d'història

Proa Espais es va inaugurar fa 22 anys, el 1991, a l'antiga seu d'Enciclopèdia Catalana, al número 250 del carrer Diputació. Estava especialitzada en llibres en català, un mercat en què des d'aleshores mantenia una bona quota. El 2005, encara gestionada per Fundació Enciclopèdia Catalana i amb seu al número 212 del carrer Rosselló, Proa Espais va iniciar una nova etapa en què l'especialització en llengua catalana es va mantenir, però ampliant-se també al castellà, l'anglès i el francès. A més, es va obrir un espai a la segona planta per fer-hi diverses activitats culturals, com ara presentacions de llibres i rodes de premsa, exposicions d'il·lustradors, clubs de lectura, tallers i activitats per als més petits, tot afegit a un web molt actiu.

Representants del Gremi de Llibreters de Catalunya es van reunir fa poc amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per demanar alguna línia de crèdits tous per a les llibreries. Ja s'ha fet tard amb Catalònia i ara amb Proa, entre d'altres llibreries més modestes que també han tancat. Una altra pèrdua a compte de la cultura catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.