cultura

Els Oscar de l'art

Carles Taché, Ernesto Ventós i Marta Gili, entre els guardonats en la Nit del Galerisme, la gala d'un sector molt tocat per la crisi econòmica

El projecte de la gran fira d'art de Barcelona està mort i enterrat; els polítics ja
no hi creuen

El 2012 ha tornat a ser un altre annus horribilis per a les galeries catalanes, però així i tot el sector es va imposar entusiasme en la celebració de la sisena Nit del Galerisme, la seva gran gala, que va tenir lloc ahir al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) amb l'assistència d'unes 300 personalitats del món de la cultura. En el decurs de la festa, es van lliurar els premis GAC, que aquest any han escombrat més cap a casa, cosa que s'agraeix en uns moments d'autoestima tan baixa.

Premi honorífic a part, que va recollir Antoni Muntadas –curiosament, un artista que va rebre poca atenció de les galeries en els seus inicis, per bé que ara s'hi belluga prou bé; actualment, prepara una exposició per a la Joan Prats–, es van entregar sis guardons acreditats per un jurat presidit per Xavier Antic, el president de la Fundació Tàpies.

El premi a la galeria per la seva trajectòria va correspondre a Carles Taché, tot un tòtem del galerisme català que, a més, ara ha obert un nou espai al mateix carrer Consell de Cent amb un esperit multidisciplinari. Ernesto Ventós es va emportar el premi al col·leccionisme per la seva insòlita opció d'atresorar obres d'art, sempre aliada amb l'olfacte, com a perfumista que és. Marta Gili, directora del Jeu de Paume de París, va rebre el premi al comissari d'exposicions per la seva persistent aposta per l'art català (Centelles, el mateix Muntadas...).

La veterana i aguda Anna Maria Guasch va ser distingida amb el premi a la crítica d'art; la Casa Sin Fin, repartida entre Madrid i Càceres, amb el premi a la galeria per la seva projecció internacional; el programa Escletxes, de BTV, amb el premi al mitjà de comunicació, i Adrián Melis, amb el premi a l'artista jove per la millor exposició en una galeria, en concret, a l'ADN.

El 2012 ha estat un any per oblidar –“tot i que resistim!”, emfasitza Albert Gran, president del comitè organitzador dels premis GAC–, i el 2013 té tanta o més mala pinta. Sí, el 2013, precisament l'any que el sector veia amb il·lusió, fa tan sols uns mesos, perquè semblava l'aquest any sí de la gran fira d'art de Barcelona, que a més es deia que apadrinaria tot un guru com Vicent Todolí. El projecte, que havia de liderar Fira de Barcelona, està mort i enterrat, i allò que era tan prioritari i estratègic fa tan poc temps ara és, simplement, un tema desfasat que no toca.

“Un projecte en ferm no l'hem tingut mai. En tot cas, Fira de Barcelona mai no ens el va posar sobre la taula”, explica Marta Guscà, la directora de l'àrea d'arts visuals de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que, a més, s'escuda en la diversitat d'opinions en un sector tan desunit com és el de les galeries (hi ha quatre associacions amb uns interessos molt divergents).

“Una fira no és el que necessita ara Barcelona”, sentencia Llucià Homs, el director de promoció de sectors culturals a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). I aquí s'acaba el somni de la fira. O no?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.