cultura

documentals

Classe magistral de Zannou a Olot sobre les emocions

El director d'‘El truco del manco' lloa el documental d'un grup d'alumnes i professors de l'institut La Garrotxa sobre un viatge a Gàmbia

El taller és part d'un premi estatal que ha rebut el centre

Elegir per transmetre emocions. Això és el que ahir el director de cinema Santiago Zannou, guanyador de tres premis Goya el 2009 per El truco del manco, va aconsellar al grup d'alumnes de tercer d'ESO de l'institut La Garrotxa d'Olot del projecte Ull, canvi, acció. De fet, Zannou era una part del premi que aquest grup de joves i els seus professors van guanyar del concurs Eres Joven, ¡Triunfarás!, que organitza la Fundació Bertelsmann. El director, ambaixador del concurs, va combregar de seguida amb els alumnes. Ell i el grup del centre tenien molts punts en comú. Zannou va fer un documental –La puerta del no retorno– molt emotiu de la tornada del seu pare, després de quaranta anys, al seu país natal, la república africana de Benín, on es va retrobar amb la seva germana. El grup olotí va viatjar amb les seves companyes de classe Ami i Fatou a Chamoi i Banjul, a Gàmbia, per trobar-se amb els avis i familiars que no havien vist encara i per conèixer la realitat d'aquell país. Com el director, hi van gravar moltes hores, i amb aquest material estan editant un documental que presentaran a l'Olot.doc.

“Ho volíem gravar tot i no perdre'ns res”, va explicar-li un dels participants. Santiago Zannou va remarcar que saber elegir per transmetre una emoció, i més en aquest cas concret, era tot un art. “Qui explica alguna cosa a través del llenguatge del cinema ha de voler compartir, i al meu documental, com al vostre, veia persones amb sentiments, i això és el que més ens iguala a tots”, va expressar. El director els va felicitar perquè havien sabut retransmetre la realitat africana en positiu i lluny dels estereotips. En aquest sentit, els va lloar el tractament de la imatge que han fet, i va coincidir amb ells que les primeres hores del dia i les tardes africanes tenen una lluminositat especial. Zannou va transmetre molt d'optimisme als alumnes. “Cal tenir una actitud positiva a la vida i pensar que tot es pot fer”, va dir, tot posant el seu projecte d'exemple. “Sou un grup d'alumnes que no té ni un euro i voleu crear un documental. Veure com us ho munteu per fer-lo realitat podria ben ser el guió d'una pel·lícula”, va sentenciar. El director, finalment, els va dir que, quan un té una història maca, l'ha d'explicar. I això és el que estan editant els alumnes i professors del projecte Ull, canvi, acció. Un documental d'una experiència que els ha canviat. De fet, és el que els va recordar Zannou: “Visitar Àfrica et fa més bona persona.”

LA FRASE

M'ha agradat la visió positiva que doneu d'Àfrica com un lloc ple de llum, no com el que transmeten els informatius
Santiago Zannou

La importància del moment

Santiago Zannou va remarcar la importància que té per als documentals captar el moment i va posar d'exemple la trobada per primera vegada d'una de les alumnes olotines amb la seva àvia. “Vas plorar? El meu pare ho va fer molt, quan es va retrobar amb la germana, i jo i el meu càmera, també”, va dir dirigint-se a una de les alumnes gambianes. “És un moment molt emocionant i intens que no es repetirà”, hi va afegir. Arran d'aquest fil argumental, Zannou va afirmar que per als documentals cal anar dues passes endavant. En canvi, per a les pel·lícules, la trama es reconstrueix des de la ficció. La inserció a la comunitat on es va a rodar va ser un altre dels aspectes sobre els quals va insistir molt. “Això dóna una part més de veritat”, va concloure el cineasta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.