cultura

Un revolt en el camí

Esther Condal presenta avui al Barnasants el seu debut, ‘Home', un disc de jazz i pop ‘indie' malenconiós que l'ha situat entre les revelacions dels darrers mesos

“No em considero una cantant de jazz. N'he estudiat i
sé el que això significa”

Un sold out l'estiu passat a l'Heliogàbal de Gràcia i actuacions com les que va oferir a l'Invictro del Mercat de Música Viva de Vic i al Festival Altaveu de Sant Boi han forjat aquests últims mesos la seva condició de “veu revelació”. Esther Condal, però, té deu arguments que justifiquen el rebombori: cadascuna de les cançons que integren Home (Petit Indie), un primer disc que, dia a dia, i gràcies en bona part als efectes del boca-orella, suma admiradors. “Estic sobrepassada, francament. El que pensi la gent, sigui bo o dolent, no es pot controlar, però rebre elogis i veure com la feina que has fet amb tant d'amor ha emocionat algú són coses, és clar, que em fan feliç.”

Home, que deu bona part del seu encís a les textures sonores que hi ha aportat el guitarrista David Soler, que amb aquest treball s'estrenava com a productor, alterna composicions pròpies cantades en anglès –menys una, que és en català– i versions selectes de Ravel, The Smiths, Paul Weller i Tom Waits. “Tinc dos germans molt més grans, que són el referent més primerenc. El gran no parava d'escoltar Beatles i Stones i, el segon, Weller i Sex Pistols”, recorda Condal, natural de Caldes de Montbui. Al costat dels seus germans melòmans, una formació clàssica de petita –va tocar piano i clarinet– i una carrera a l'Escola Superior de Música (Esmuc) completen el seu currículum. “A l'Esmuc va ser on vaig descobrir la veu com a instrument, ja que fins aleshores no havia cantat mai –assenyala–. Descobrir, encara que de manera tardana, aquesta vocació i familiaritzar-me amb el llenguatge del jazz, que em va permetre expressar-me de manera més creativa, són dues coses que van marcar un revolt en el camí.”

Se la defineix, sovint, com a cantant de jazz, però Condal, sense deixar de ser-ho, marca distàncies. “No em considero una cantant de jazz, la veritat. He estudiat jazz i, precisament per això, sé què significa.” Els músics que l'escuden a Home, entre els quals hi ha Ramon Prats, Oriol Roca i el mateix David Soler, provenen tanmateix d'aquest univers. “I es nota –diu Condal–. La seva concepció musical és més oberta, amb la qual cosa podia proposar-los el que fos sabent que ho assumirien.”

De moment, l'anglès és l'idioma, ja que explicar sentiments tan intensos en català és una cosa, admet, per a la qual no està preparada. “L'anglès em permet disfressar-me d'un personatge. Però sé que tot plegat forma part d'un procés.” Condal actua avui a Luz de Gas dins del Barnasants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.