cultura

música

Katroi Ensemble dóna nous aires a la música popular

El quintet gironí debuta amb ‘Éssers katroians', nominat als premis Enderrock com a millor disc de folk i noves músiques i com a millor portada

Hi conviuen la guitarra elèctrica amb la tenora

“En el disc hi ha improvisació, en un sentit gairebé jazzístic, però sobretot crec que destaca l'apropament entre la música tradicional i la música contemporània”, explica el guitarrista Francesc Ubanell, director del Festival de Jazz de Girona, sobre Éssers katroians, el primer disc de Katroi Ensemble, el grup que comparteix amb Xavi Molina (tenora), Albert Comaleras (saxos alto i soprano), Lluís Subiranas (contrabaix) i Marc Clos (bateria i percussions).

Aquest treball, enregistrat, mesclat i masteritzat l'octubre passat a l'estudi 5grama de Girona i produït pel mateix grup, inclou imaginatives relectures de temes populars com ara La balanguera, La presó de Lleida, Els tres reis i La muixeranga d'Algemesí, amb nous arranjaments realitzats pels mateixos músics. Instruments tradicionals com ara la tenora, el contrabaix i les percussions conviuen en el context de Katroi Ensemble amb la guitarra elèctrica i el saxòfon. Aquest esforç per traspassar fronteres estilístiques s'ha vist recompensat amb dues nominacions als premis Enderrock: al millor disc de folk i noves músiques i també, encara que no sigui pròpiament un reconeixement a la tasca dels músics, la nominació a la millor portada. El grup gironí també va ser finalista del IV Concurs de Maquetes Sons de la Mediterrània, organitzat per La Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius i el Grup Enderrock.

Katroi Ensemble també ha aconseguit el reconeixement institucional, ja que el grup va aconseguir un ajut del Departament de Cultura de la Generalitat per a la gravació d'aquest disc, que en pocs dies estarà disponible a través d'Itunes i Spotify. El CD es pot adquirir a través del web de Produccions Fila 6. El disc es va presentar en directe a la Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i al cicle Musicant de Campllong.

Katroi Ensemble té els seus orígens en una programació de concerts d'estiu celebrada al Museu dels Sants d'Olot, on la primera proposta –música relacionada amb els sants– va acabar reconvertida, d'una manera més àmplia, en música popular revisada des de la perspectiva del segle XXI.

De la cobla i del jazz

Músics més vinculats al món de la cobla, com ara Xavi Molina i Lluís Subiranas, van coincidir en aquesta nova aventura amb instrumentistes provinents del jazz com ara Francesc Ubanell i Albert Comaleras. Després s'hi va afegir Marc Clos, un percussionista de Sant Feliu de Guíxols que ha treballat amb músics tan diversos com ara Jordi Savall, Jaume Sisa i Canimas.

“Tot i que canviem el ritme i l'harmonia de les cançons populars que adaptem, les melodies es mantenen, perquè volem que es reconeguin”, diu Ubanell, que aporta al disc un tema propi, Margarideta's dilema, basat lliurement en la popular Margarideta, lleva't de matí. També hi ha un tema inèdit de Molina: L'hermenèutica de les coses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.