cultura

Literatura

Santa Coloma regala una antologia poètica d'Espriu en format electrònic

Es trobarà al web de l'Ajuntament, que farà actes cada mes per celebrar el centenari del poeta

L'Any Espriu comença demà a la vila on va néixer

El llibret Petita antologia poètica que Salvador Espriu va dedicar al municipi de Santa Coloma de Farners, estarà disponible gratuïtament al web de la capital de la Selva en format de llibre electrònic. Aquest és només un detall dels molts actes que es preparen a Santa Coloma –ciutat que va veure néixer el poeta català– per commemorar l'Any Espriu. L'alcalde, Antoni Solà, va donar a conèixer ahir alguns dels actes que hi ha previstos per celebrar el centenari del naixement d'Espriu. Comencen demà divendres, dia 22, la data en què Espriu va morir, amb el muntatge Fes que siguin segurs els ponts del diàleg, de Maria Cinta, amb poemes de Jaume Nadal, a les deu de la nit a l'auditori.

L'ofrena floral davant l'escultura de Josep Maria Subirachs, a la plaça Farners, i un itinerari poètic marcaran el matí de dissabte, i a les cinc, a la biblioteca Joan Vinyoli, es farà la presentació del número 3 de la revista El Procés, que té un dossier dedicat a Espriu. Tancarà el dissabte la taula rodona titulada La vigència de Salvador Espriu, amb Joan Casas, Margarida Casacuberta i Jordi Galves. “El centenari ha de servir per apropar-nos a l'obra d'Espriu”, va considerar ahir l'alcalde. Per apropar l'obra del poeta s'han programat un seguit de conferències que tindran com a ponents la doctora en filologia catalana Rosa Delor, una de les especialistes més reconegudes en l'obra d'Espriu, Laura Borràs i Mita Casacuberta, directora de la càtedra Vinyoli. Hi haurà, però, molts més actes, alguns sense data determinada: “La gent receptiva tindrà molts estímuls i moltes possibilitats de participar”, va considerar ahir Antoni Solà. Per això, s'aprofitarà també per fer activitats, com ara una exposició de com era la Santa Coloma del 1913, en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal. “Ens proposem arribar a tothom amb l'obra d'Espriu”, va dir Solà. Entre els espectacles musicals, destaquen Viu Espriu (Jaume Calatayud), Minotaure i Teseu (Dídac Rocher) i el recital de poesia de l'actriu Rosa Novell. El teatre arribarà amb Evocació del foc i Els ninots estrambòtics del Dr. Ripseu. A més, al juny es presentarà la biografia de Salvador Espriu que ha escrit Agustí Pons.

L'Ajuntament destinarà aproximadament 30.000 euros als actes i la Diputació, 25.000. Solà va destacar la col·laboració entre institucions i diferents entitats per dur a terme els actes del centenari, que serà l'eix de tota la programació cultural de Santa Coloma i la transició a l'Any Vinyoli, que serà el 2014. També s'està treballant en una tria de cartes entre Joan Vinyoli i Salvador Espriu per exposar les més interessants. En total, hi ha vint-i-quatre documents inèdits.

LA FRASE

Ha de ser un any especialment ric en impactes espriuans i en repercussió poètica a les escoles
Antoni Solà
Alcalde de santa coloma de farners

LA DATA

22.02.85
és el dia
en què Salvador Espriu va morir, i per commemorar-ho s'enceten els actes del centenari a Santa Coloma.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.