cultura

Laura Borràs

Directora de la Institució de les Lletres Catalanes

“Volem construir el llegat literari digital”

El ‘Qui és qui' ha quedat obsolet i el volem potenciar per posar el llegat digital en l'aparador del món

Esgarrapem uns minuts en l'atapeïda agenda de Laura Borràs i li posem unes preguntes abans que agafi l'AVE en direcció a Lleida, on impartirà una conferència sobre Madame Bovary. I és que la nova directora de la Institució de les Lletres Catalanes és una dona hiperactiva –ho confessa ella mateixa, enriolada– que no vol renunciar a la seva faceta de docent –tota una vocació– i continuarà impartint classes de teoria de la literatura i literatura comparada a la UB. Aviat també sortirà el seu tercer assaig de divulgació literària, Clàssics moderns (Ara Llibres).

Una cosa és el que ets i una altra, el que fas. Sóc professora i al conseller de Cultura li ha interessat justament la meva capacitat comunicadora, a banda de la meva passió per la literatura. Fa 19 anys que faig classes i he treballat a la UB i a la UOC. Ara, però, deixaré el grau de la UB, que requereix més implicació, i impartiré algunes classes de màster i doctorat. Deixaré, això sí, de ser jurat de premis literaris.
Assumeix el càrrec en un moment en què la institució viu de ple la crisi econòmica.
L'Oriol Izquierdo, l'antic director, a l'hora de fer el traspàs, em va advertir que tindria una papereta molt difícil per culpa de les retallades. Em va dir que, com a molt, arribarien al 20% del pressupost, però resulta que arribaran al 28% el 2013. Encara no s'ha confirmat perquè els pressupostos no s'han aprovat, però és evident que haurem de modificar substancialment les activitats de la institució. Amb tot, vull ser optimista perquè tot no ho fan els diners. Haurem de treballar amb molta imaginació buscant complicitats amb altres institucions com ara l'Arts Santa Mònica, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Consorci per a la Normalització Lingüística.
Vostè s'ha especialitzat en el món digital: com es notarà això?
Crec que això va semblar atractiu del meu perfil al conseller. Des de 1999 tinc un grup de recerca de divulgació dels clàssics de la literatura en el món digital. Així que hi ha una confluència entre el món clàssic i el present. En aquest sentit hi ha molta feina a fer a la institució: hem d'anar construint un patrimoni literari digital. El Qui és qui, per exemple, està molt obsolet i el volem potenciar per posar la literatura catalana en l'aparador del món.
Quins projectes té?
M'agradaria encetar una línia de formació adreçada a mestres, periodistes i altres professionals del món de la literatura per introduir-se en el món digital. Hem detectat una sèrie de necessitats d'aprenentatge que no s'ofereixen en cap centre ni universitat.
Trauran programes?
De moment és prematur respondre i depenem del pressupost final, però vull reconduir-ne tres que no són prou eficients malgrat els diners que s'hi destinen. Em refereixo a Itineraris de lectura, que fem amb Ensenyament, i que té poca visibilitat perquè queda tancat a les aules. El Què llegeixes? és molt útil per formar lectors, però la gent desconeix que està impulsat per la institució. A més, m'agradaria que s'hi impliqués més el personal de l'entitat i que hi dediqués més hores, tal com es faria en el sector privat. Finalment ens agradaria fomentar el programa Al vostre gust, que fem amb les biblioteques, sobretot en la vinculació amb la resta del territori, i ho dic també en el sentit de l'àmbit lingüístic.
Izquierdo va viure l'etapa d'encaixar la ILC amb l'ICEC, que va assumir-ne algunes competències. Com veu aquest encaix?
Compartim la mateixa voluntat de fomentar la cultura i el món del llibre i, per tant, treballarem en una estreta vinculació. Volem col·laborar en el pla de foment de la lectura i, finalment, tots som Departament de Cultura. Que les competències estiguin dividides no ha de representar cap obstacle per treballar plegats.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.