cultura

El Picasso s'allibera

Cinquanta anys després d'obrir-se, el museu aconsegueix l'autonomia jurídica i serà gestionat a través d'una fundació però sense perdre la titularitat municipal

Fa gairebé dos anys, l'anterior director del Museu Picasso de Barcelona, Pepe Serra (avui en dia, al MNAC), explicava a aquest diari que el centre picassià no existia administrativament ja que jurídicament depenia per a tot de l'Icub municipal. Serra insistia que un museu d'aquesta proporció i importància per a la ciutat no podia continuar funcionant amb normalitat sense tenir autonomia administrativa. Per exemple, el museu no tenia ni NIF.

Amb l'arribada del nou govern municipal, es va començar el procés per desencallar la dependència jurídica del museu i dotar el centre d'un òrgan propi de gestió. Finalment, ahir es va constituir el primer patronat de la nova Fundació Museu Picasso, que a partir d'ara s'ocuparà de la gestió del centre. És una fundació composta en una gran part per membres de l'Ajuntament, però també per representants del món universitari, de l'empresarial i de la família Picasso. “El museu no perd la titularitat municipal, ni de les seves col·leccions, ni dels seus edificis. Però el dotem d'unes eines de governança que li donaran més autonomia. I aquest salt qualitatiu era molt necessari”, va declarar ahir l'alcalde de Barcelona i president de la nova fundació, Xavier Trias.

Aquesta nova etapa arriba just en el moment en què s'engeguen els actes de celebració del cinquantè aniversari del museu. “No hi havia millor manera de celebrar-ho”, hi va afegir Trias. El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, també va remarcar la importància de la creació de la nova fundació, “que permetrà al museu millorar la seva capacitat de gestió”. Entre els avantatges de la nova fórmula hi ha, per exemple, la de gestionar directament els recursos propis que genera el museu (que són nombrosos, a causa de les bones xifres de públic del centre), així com tenir molta més agilitat administrativa, ja que no serà necessari que l'Icub hagi de signar i ratificar contínuament qualsevol gestió. Trias ho va explicar amb un exemple molt petit però molt clar: “Ja no caldrà que el director hagi de justificar a l'Icub si fa un cafè amb el fill de Picasso.” Els treballadors del museu, d'altra banda, continuaran sent treballadors públics. Ciurana també va voler destacar que, malgrat el fet que la gestió la faci la fundació, el museu continuarà rebent les aportacions pressupostàries habituals de l'Icub. “La tutela de l'Ajuntament dins de la fundació és molt alta”, hi va afegir el tinent d'alcalde. Dels disset membres del patronat de la fundació, set són de l'Ajuntament.

Membres

De la resta de membres, cal destacar el fill de Picasso Claude; el besnebot del pintor Xavier Vilató; els catedràtics d'història de l'art Fèlix Fanés i Lourdes Cirlot; el galerista Joan Gaspar (fill del galerista de Picasso a Barcelona); Lluís Jou (vocal de la Fundació Raimon Noguera, el notari que va contribuir a l'obertura del museu), i l'exdirectora del museu Maria Teresa Ocaña. També s'han incorporat al patronat de la fundació tres persones relacionades amb el món empresarial: Jaume Alsina, d'Encofrats J. Alsina; David Madí, d'Endesa a Catalunya i exsecretari de comunicació de CDC, i Joan Oliveras, de l'empresa Bagués Masriera i president de l'associació Amics de la Rambla.

Celebració de l'aniversari

Amb l'obertura de l'exposició Els orígens, arrenquen dissabte els actes del cinquantè aniversari del museu, que es compleixen aquell dia, amb portes obertes. És la primera de tres mostres sobre la història del museu, segons ha dit el seu director, Bernardo Laniado-Romero. El suplement Cultura d'El Punt Avui de demà publicarà un article sobre la gènesi del museu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.