Llibres

NARRATIVA

jordi capdevila

Les rutines de la vida

Tina Vallès torna a la narrativa amb un aplec de contes que tenen en comú el fet que entre ells no s'assemblen gens. Un valuós actiu dins el gènere. Unes narracions més fruit de la imaginació de la vida que envolta l'autora que d'un mirall de la realitat. Ficció pura que, no obstant això, pot ser ben real en el mar de turbulències que vivim, tot i que pocs lectors en reconeixeran ni d'esquitllada cap de semblant. Històries profundes per la seva simplicitat, algunes inversemblants, sempre sorprenents i amb personatges que les expliquen en primera persona, en la majoria dels casos. I amb un llenguatge directe i amb cert to d'ironia, ingenuïtat i ansietat per mostrar obsessions, passions i perversions, i amb una bona dosi d'humor, que ajuda a retratar-los profundament.

Protagonistes que queden plenament definits per la seva peculiaritat i encara més per com expliquen aspectes claus de la seva vida, tots quotidians i ben actuals. Pensaments lleugers i banals com el món que ens envolta i prou recargolats per arribar a moments i situacions estrafolàries. L'autora ha declarat que li agrada el conte perquè intenta explicar històries i no descriure personatges, ambients i situacions. En realitat, el que ha fet és crear personatges, ambients i situacions que li han servit per perfilar amb fluïdesa les seves històries. Hi trobem l'home a qui el cant dels pardals canvia la vida, la dona que pareix dins un taxi sense voler tenir el fill, la que perd el cap estenent roba... En el rerefons global dels contes s'hi destil·la l'eterna recerca de la felicitat i la impossibilitat d'aconseguir-la.

Tina Vallès (Barcelona, 1976) va guanyar amb El parèntesi més llarg el premi Mercè Rodoreda, però abans ja havia publicat tres llibres: L'aeroplà del Raval (2006), Maic (2011) i Un altre got d'absenta (2012). Tots tres recreaven la realitat més propera i actual. Ara s'ha decidit a fer, segons confessió pròpia, un gir cap a la ficció més imaginativa que diu que li satisfà més i s'adapta més al conte. El resultat final és de moment satisfactori, tant pel seu domini de la llengua com per la sensibilitat per adequar-la a la història que explica.

El parèntesi més llarg
Tina Vallès
Editorial: Proa (Barcelona, 2013) Pàgines: 187 Preu: 17,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.