cultura

literatura

La dotació del premi Bertrana es redueix per primer cop, per la crisi

El guardó passa de 42.000 a 30.000 euros, però continua sent el tercer més ben dotat de les lletres catalanes

Els premis es lliuraran el 27 de setembre

“La crisi afecta tothom i per això ens hem hagut de redimensionar una mica.” Així va introduir ahir el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Esteve Vilanova, l'anunci que dos dels premis literaris de Girona, el Bertrana de novel·la i el Ramon Muntaner de literatura juvenil, tindran aquest any unes dotacions més reduïdes. Concretament, el premi Bertrana passarà en la seva 46a edició dels 42.000 als 30.000 euros, una circumstància inèdita en la seva llarga història. Tot i això, Vilanova no creu que afecti el volum d'obres presentades, ja que el Bertrana continuarà sent el tercer premi més ben dotat de les lletres catalanes, després del Sant Jordi i del Ramon Llull, ambdós de novel·la i amb una dotació de 60.000 euros.

El 28è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil també tindrà una dotació més reduïda, i passarà de 7.500 a 6.000 euros. Mantenen les dotacions, ja que es considera que estan prou ajustades, el 36è Miquel de Palol de poesia (2.400 euros), el 34è Carles Rahola d'assaig (6.000 euros) i el 13è premi Lletra per a projectes digitals de literatura catalana (1.200 euros). El període d'admissió d'originals d'aquests premis ja és obert i es tancarà l'1 de juliol.

L'acte de lliurament dels premis literaris de Girona tindrà lloc el divendres 27 de setembre a l'Auditori de Girona.

Cerverí amb l'Any Espriu

Es manté també el caràcter honorífic del 19è premi Cerverí de cançons, que aquest any, de manera excepcional, es concedirà a una cançó original i inèdita creada expressament a partir d'un text de Salvador Espriu, com a contribució gironina a l'Any Espriu. El termini de presentació de cançons finalitzarà el 12 de juliol i el jurat en triarà les candidates, que a partir del 15 de juliol començaran a sonar en el programa magazín de tarda de Catalunya Ràdio. Llavors començarà la votació popular a través del web www.catradio.cat, fins al 20 de setembre. Segons Vilanova, la promoció que rebrà el guanyador compensa sobradament l'absència d'una dotació econòmica directa.

Vilanova també va recordar que Salvador Espriu sempre va donar suport als premis Bertrana, i aquesta edició especial del Cerverí és també una manera d'agrair-li “tot el que va fer per la literatura, per Catalunya i pels nostres premis”.

Originals en PDF

Una de les novetats d'aquest any, que de moment només s'ha aplicat al premi Bertrana de novel·la, és que els originals s'han de presentar únicament en format PDF, per correu electrònic. Els cinc membres del jurat –en el qual Sílvia Soler substitueix Maria Mercè Roca– rebran els originals en un llibre electrònic, del qual seran esborrats un cop finalitzat el procés.

També hi ha novetats en el premi Palol: Sam Abrams ha substituït Màrius Sampere en el jurat, i el poemari guanyador serà publicat pel segell Proa de Raval Edicions.

LA FRASE

Hem acordat fer una queixa formal per l'increment de l'IVA a la cultura, com si fos un producte de luxe
Esteve Vilanova
president de lA FUNDACIÓ PRUDENCI BERTRANA

LA XIFRA

30.000
euros
és la nova dotació del premi Bertrana de novel·la, que fins ara estava dotat amb 42.000 euros. És el primer cop que s'abaixa la dotació.

La Fundació Bertrana, contra la pujada de l'IVA

El patronat de la Fundació Prudenci Bertrana, representat ahir pel seu president i per Ricard Masó, va decidir en la seva última reunió acordar una “queixa formal” contra l'increment de l'IVA aplicat al consum cultural, fins al 21%, “com si la cultura fos un producte de luxe”, en paraules de Vilanova, que va recordar que aquesta mesura del govern estatal ha fet reduir de manera important en els últims mesos la compra de llibres i, en general, de tots els productes culturals. “Nosaltres no liderarem cap protesta contra aquesta mesura, però donarem suport a les accions que es generin des del món cultural per intentar tirar enrere aquesta pujada desorbitada de l'IVA, que també ens afecta a nosaltres com a fundació”, hi va afegir Esteve Vilanova.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.