cultura

llibres

Els lectors patrocinen el primer conte de Lia Bertran

La il·lustradora s'estrena en l'edició infantil amb l'àlbum ‘La Marta i la xocolata', publicat gràcies a quasi dues-centes aportacions procedents del micromecenatge i del suport de l'empresa Gluki

La Marta és una nena que sent debilitat per la xocolata. L'hi agrada tant, que no pararia de menjar-ne. De fet, voldria viure en un món tot fet de xocolata, apetitós, cruixent i dolç. Però potser alimentar-se sempre de la mateixa cosa acaba perdent la seva gràcia, i ben mirat a la Marta li agraden altres coses... Lia Bertran té també una debilitat: li encanta dibuixar i explicar contes, i com que això de moment no s'ha demostrat que sigui perjudicial per a la salut ni distregui catastròficament d'altres passions o altres deures, s'hi ha dedicat amb una obstinació jovial fins que ha aconseguit treure's del barret el seu primer àlbum il·lustrat, justament la història de La Marta i la xocolata.

Per fer-ho, s'ha servit de tècniques variades que van del collage amb roba i paper al llapis, el guaix o l'estampació, sempre amb un plaer notori per tot el procés manual (“encara sóc molt romàntica”, admet), però La Marta i la xocolata no és un llibre infantil qualsevol: els dibuixos són esplèndids, d'una finesa inusual en una quasi principiant, i a més ha acabat prenent forma no només per la tenacitat de l'autora, sinó també gràcies a la col·laboració dels seus futurs lectors.

Aquesta mestra d'educació infantil nascuda a Esplugues de Llobregat el 1979 i establerta, des de fa set anys, a Sant Miquel de Campmajor, al Pla de l'Estany, estava tan decidida a tirar endavant el seu propòsit tot i no tenir ni recursos per fer-ho pel seu compte ni renom perquè cap editorial l'assumís, que va col·locar-lo a la pàgina de Verkami, una plataforma destinada al finançament de projectes creatius a través del micromecenatge. En la presentació de la seva proposta, explicava que necessitava reunir 3.750 euros per fer una edició de 500 exemplars del llibre. Al final, n'ha aconseguit 4.759, d'euros, aportats per un total de 183 petits inversors, a més de Xocolates Gluki d'Olot, que ha fet de patrocinador principal del projecte, i del fotògraf Josep Guiolà, que li han permès ampliar el tiratge previst fins a un miler d'exemplars.

Per Lia Bertran, que fins ara havia fet treballs com a il·lustradora per a entitats com ara la Creu Roja Joventut, la Jove Big Band de Girona o l'Ajuntament de Sant Miquel, ha estat una experiència molt gratificant. Exultant amb el seu primer àlbum, que Xocolates Gluki comercialitza també a les seves botigues, Lia Bertran en farà la primera presentació oficial avui mateix, al Sunset Jazz Club de Girona (19.30 h), amb una degustació, naturalment, de pessics i bombons de xocolata, i una audició de jazz amb el Dani Alonso Quartet, format per Dani Alonso, veu i trombó; Ignasi Terraza, piano; Queralt Camps, contrabaix, i Martí Elies, bateria. A més, el pròxim dia 22 de març inaugurarà una exposició amb les il·lustracions originals del conte a l'espai de disseny Larentadora de l'Eixample gironí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.