cultura

literatura

Blanes salda el “deute moral” amb Roberto Bolaño

La ciutat on va viure 18 anys organitza una sèrie d'actes per commemorar el desè aniversari de la seva mort

Es farà una ruta literària i la família farà cessió de l'obra completa a la biblioteca

Blanes s'abocarà enguany a recordar la figura de l'escriptor xilè Roberto Bolaño, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort. L'autor va viure durant 18 anys en aquesta ciutat de la Costa Brava. “Blanes l'ha d'anar descobrint encara més”, va explicar ahir l'alcalde, Josep Marigó, que va recordar: “Des de Blanes ha produït els millors productes de la seva literatura.” És per això que la ciutat l'homenatjarà durant tot l'any amb un programa d'actes que “es considera un deute moral pendent que tenia Blanes amb l'escriptor”.

Una de les principals activitats serà la Ruta Bolaño, un itinerari literari que passarà pels llocs de la ciutat que eren freqüentats per l'autor, il·lustrats amb citacions de la seva obra. Una iniciativa que perdurarà més enllà d'aquest any. També destaca la donació que la seva família farà a la Biblioteca Comarcal. Carolina López, viuda de Bolaño, ha cedit l'obra completa, amb els 21 llibres que conformen la bibliografia de l'escriptor, fet que permetrà crear en aquest equipament el Centre d'Interès Bolaño. A més, també ha donat 16 exemplars de la novel·la La pista de hielo, que seran cedits de manera itinerant als Clubs de Lectura d'arreu de Catalunya. També es farà una tertúlia literària sobre el llibre Los detectives salvajes (4 d'abril); la conferència col·loqui Bolaño, detectiu literari (16 d'abril), un ral·li fotogràfic infantil (25 de maig), una lectura nocturna de poemes a la platja (14 de juliol) i s'organitzarà una visita a l'exposició sobre Bolaño al CCCB de Barcelona.

Exposició fotogràfica

La presentació dels actes d'homenatge batejats amb el nom de Bolaño a Blanes es va fer ahir precisament a la sala d'actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal. En aquest equipament, també ahir, es va inaugurar l'exposició fotogràfica El viaje imposible. En México con Roberto Bolaño. Són quaranta fotografies de Siqui Sànchez extretes del Mèxic de Bolaño que es podran veure tot l'any.

LA XIFRA

10
Anys
fa que l'escriptor d'origen xile però afincat a Blanes Roberto Bolaño va morir

De la parada de bijuteria al plató d'Oprah Winfrey

Quan Roberto Bolaño va arribar a Blanes, pocs haurien predit que Patti Smith un dia inauguraria un carrer amb el seu nom a Domeny. Tenia poc més de vint anys i acabava de deixar Girona, on havia estat vivint a casa de la seva germana Salomé, a les Pedreres, i on va quedar-se sol, quan ella va tornar temporalment a Mèxic, amb el fred, la boira i aquelles carpes grasses que flotaven a l'Onyar i que fixaria a la petita Prosa del otoño en Gerona. Va ser llavors que va anar-se'n a Blanes, a vendre bijuteria, a fer de vigilant nocturn d'un càmping, a aficionar-se als videojocs i les trucades telefòniques, a fer amics inoblidables entre la gent anòmia dels cafès, a casar-se amb Carolina López, a escriure, escriure sobretot, fins a l'extenuació a partir del moment, als anys noranta, que van diagnosticar-li una greu afecció hepàtica. Va morir el 14 de juliol del 2003, a temps de conèixer l'èxit de Los detectives salvajes, però no de la ja pòstuma 2666, que el convertiria en un autor de culte a tot el món i que la influent Oprah Winfrey en persona elogiaria al seu programa televisiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.