cultura

publicacions

Josep M. Escalona dedica un llibre a la nissaga d'orgueners Aragonès

El llibre ‘Aragonès. Els orgueners que van viure a Girona' ha estat publicat per la Diputació

Es presentarà avui a l'auditori Viader de la Casa de Cultura

L'organista cassanenc Josep Maria Escalona és l'autor del llibre Aragonès. Els orgueners que van viure a Girona, publicat per la Diputació de Girona, que es presentarà avui a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona, a les 7 de la tarda. En l'acte, hi intervindran Xavier Soy, vicepresident de la Diputació; l'escriptora Maria Mercè Roca, l'organista internacional Maria Nacy i l'autor del llibre. A més, l'exalumne d'orgue del conservatori de Girona Pau Riuró interpretarà, amb l'orgue Salvador Aragonès de l'auditori Viader, diverses peces de compositors relacionats amb l'orgueneria gironina de la família Aragonès.

“La guspira que ha promogut aquesta publicació ha estat la instal·lació de l'orgue de la Casa de Cultura de Girona”, explica Escalona a la introducció del llibre, en referència a la presentació d'aquest emblemàtic instrument al seu emplaçament actual, el desembre del 2008. Aquest orgue, que va ser l'últim concebut pels orgueners Aragonès, es va estrenar l'any 1961 i actualment s'utilitza com a instrument d'aprenentatge dels estudiants d'orgue del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona. Escalona, professor del centre, dedica íntegrament el setè i últim capítol del llibre a l'orgue de la Casa de Cultura.

Escalona reconstrueix la història dels orgueners Aragonès des dels seus orígens a les comarques de Ponent, “a mig camí entre el pla de Lleida i els altiplans de la Llitera, concretament al poble d'Almenar”, on el 30 de maig del 1866 va néixer Francesc Aragonès i Porta. Fill d'una família molt humil, Aragonès es va traslladar molt jove a la vila de Gràcia, on va començar a treballar al taller d'orgues d'Aquil·lí Amezua i Jauregui, tercera generació d'una família basca dedicada a l'orgueneria. Posteriorment, en Francesc es va establir pel seu compte a Girona, on la nissaga dels Aragonès va deixar la seva empremta durant gairebé un segle en nombrosos orgues d'arreu de les comarques gironines.

Segons afirma en el pròleg Joan Gay, professor de l'Esmuc, el llibre d'Escalona proposa un viatge a través del temps: “No només a través de la història de la família Aragonès sinó també de la història paral·lela d'un autor que recull empremtes de passat, visita esglésies i entitats, fa entrevistes, busca documents en arxius, fa fotografies, assisteix a concerts, gestiona el trasllat del darrer orgue Aragonès... I, com els bons escriptors, a més d'explicar un argument, en Josep Maria també s'explica a si mateix”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.